Szabadon engedték az országjáró medvét

Június 13-án éjszaka a szlovák-magyar határ közelében elengedték a medvét, amely az elmúlt hetekben hosszú utat barangolt be az országban.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
www.bnpi.hu
MTI / Kelemen Zoltán Gergely
2018. június 14.

Június 13-án éjszaka a szlovák-magyar határ közelében elengedték a medvét, amely az elmúlt hetekben hosszú utat barangolt be az országban.

A medve először május végén, Füzesabonyban tűnt fel, majd egészen a Csongrád megyei Sándorfalváig cammogott, ahol június 9-én befogták, és a Szegedi Vadasparkba került.

 


A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai úgy döntöttek, olyan területet választanak a medve elengedéséhez, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él, és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán.

 

 

A maciról egyébként azt lehet tudni, hogy több mint 10 éves, egészséges nőstény egyed, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei ezután is igyekeznek majd figyelni a mozgását, és ha ismét lakott terület közelébe érne, azonnal közbelépnek.

 


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezt írja az elengedés körülményeiről: „Este kilenc óra körül vették át a két igazgatóság szakemberei a medvét szállító ládát, közel az elengedés helyétől. A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.”

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már a Kiskunságban jár a kalandvágyó medve

Heves megye utcáin keresik a szerelmet a medvék

Barna medvét kaptak lencsevégre Nógrádban

Cikkajánló