Szalakótarekord Cserebökényben

A mesterséges odúk jó szolgálatot tettek: idén 152 költést regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, legtöbbször 4-5 fiókával.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
MME / Lesko Gabriella
MME / Horváth Tibor
2018. július 12.

A mesterséges odúk jó szolgálatot tettek: idén 152 költést regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, legtöbbször 4-5 fiókával.

A cserebökényi részterületen igencsak kedvezőek a feltételek a szalakóták számára, amit mi sem támaszt alá jobban, mint hogy idén rekordszámban költöttek a térségben. Mivel az öreg, odvas fákból, amelyek eddig költőhelyként szolgáltak, mára egyre kevesebb van, mesterséges odúkat helyeztek ki az elmúlt évtizedben. Idén már 200 ilyen várta haza a telelőhelyről áprilisi közepén visszatérő szalakótákat. Megérkezésüket követően egyből foglalták a költőhelyeket, násztevékenységet folytattak, majd május közepétől tojásrakásba kezdtek - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

 


A szakemberek június végén vizsgálták meg a fészkeket, és 152-ben találtak fiókákat. Jellemzően 4-5 példányt, de tíz 6 fiókás fészek is volt. Közel 100 odúból július elejéig kirepültek a fiókák. Ez a korábbi évekhez képest rövidebb költési időszakot jelent. Idén június végén csak két tojásos fészket találtak, párnapos fióka pedig 4 odúban volt. Az odúkat néhány helyen más fajok is elfoglalták, vörös és kék vércsék, kuvikok és mezei verebek. Természetes odúban csak 9 szalakótapár költését találták meg.

 

 

A szalakóta hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már javában költenek a szalakóták a Dél-Alföldön

Új otthonok várják a hazatérő szalakótákat

A gólyák már úton, a kék vércsék még javában telelnek

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön

Ahol a spanyol és magyar szalakóták találkoznak

Cikkajánló