Számíthatunk-e rendkívüli árvízre tavasszal?

Az idei tél szokatlanul nagy mennyiségű havat hozott az Alpokban. Vajon rekord árvíz is lesz majd, ha elolvad a hó? Lehet, de sok függ az elkövetkező időszak időjárásától.

Szerző:
Országos Vízügyi Főigazgatóság/TM
Fotó:
123rf.com
2019. február 20.

Az idei tél szokatlanul nagy mennyiségű havat hozott az Alpokban. Vajon rekord árvíz is lesz majd, ha elolvad a hó? Lehet, de sok függ az elkövetkező időszak időjárásától.

 

A kérdéssel megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, akik közleményükben felvázolták a lehetséges forgatókönyveket. „A Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet a sokéves maximum közelében van. Ez a vízmennyiség azonban lefolyhat "békésen" úgy, hogy szinte észre sem vesszük, de akár rendkívüli árvizet is okozhat. Hogy végül is mi fog történni azon múlik, hogy az olvadás milyen gyorsan történik. Önmagában a gyors hőmérsékletemelkedés nem elegendő, hanem egyidejű, nagy mennyiségű csapadék is szükséges ahhoz, hogy egy esetleges árvíz kialakulásához kellően gyors legyen az olvadás. Az Alpokban, nagy magasságokban felhalmozott hó készlet ritkán tud gyorsan olvadni, ezért egy esetlegesen kialakuló árhullám kialakulása szempontjából kisebb veszélyt jelent.”

 


A szakemberek szerint sokkal fontosabb az alacsonyabb, 1500 méter alatti magasságokban felhalmozott hó mennyisége, de kedvező körülmények között - mint például tavaly is - nagy mennyiségben is el tud olvadni lassan, fokozatosan.

 

 

Vagyis most még senki nem tudja megmondani, hogy idén lesz árvíz vagy sem, ez a következő időszakban, a vízgyűjtőkön bekövetkező időjárásától függ. A jelenleg, a vízgyűjtőkön felhalmozott nagy mennyiségű hó csak annyit jelent, hogy a hó gyors olvadása hozzájárulhat egy nagyobb árhullám kialakulásához, de erre vonatkozólag semmilyen megbízható előrejelzés nem készíthető. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat, és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Fotósorozaton dokumentálta a leapadt Dunát

Káprázatos látványokat produkál a leapadt Duna

A Duna is tele van mikorműanyaggal

A Duna egyre jobb passzban van, de még sok a tennivalónk

 

Cikkajánló