Szarvasbőgés-túrák a Pilisben, éjszakai programok a Budakeszi Vadasparkban

A kora őszi időszak jellegzetes jelensége a szarvasbőgés. A nem mindennapi élmény megtapasztalásához a Pilisi Parkerdő több túrát indít, továbbá a Budakeszi Vadaspark éjszakai állatainak életébe is bepillanthatunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
parkerdo.hu
2022. szeptember 1.

A kora őszi időszak jellegzetes jelensége a szarvasbőgés. A nem mindennapi élmény megtapasztalásához a Pilisi Parkerdő több túrát indít, továbbá a Budakeszi Vadaspark éjszakai állatainak életébe is bepillanthatunk.

Az állatok nyugalma érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark arra bátorítja az erdőjárókat, hogy lehetőleg ne egyéni kirándulásokon, hanem ezeken a szervezett túrákon, szakképzett kísérők segítségével ismerkedjenek a gímszarvasok nászával és az éjszakai erdő életével. A Pilisi Parkerdő által szervezett túrák során kis szerencsével szarvasviadalt is láthatnak az érdeklődők.

A kora esti órákban induló túrákra az erdészetek felületein lehet jelentkezni: ide kattintva részletesen olvashatsz az időpontokról, a pontos helyszínekről, valamint az egyéb tudnivalókról.


Hogyan készüljünk?
A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül! Arra is készüljünk, hogy az időjárási viszonyok nagyban befolyásolhatják a szarvasok viselkedését: vannak intenzívebb bőgési időszakok, máskor a bikák ritkábban hallatják hangjukat.

Éjszakai szakvezetések a Budakeszi Vadasparkban

A vadaspark éjszakai szakvezetésein is esély van arra, hogy a látogatók fültanúi legyenek a gímszarvas bikák bőgésének, de záróra után a vadaspark éjjel aktív lakóival is megismerkedhetnek. Ezeken a túrákon 6-7 éves kortól bárki részt vehet, aki nem fél a sötétben, és szereti a kalandokat.

A Nagyvadak Éjszakája túrákon a gímszarvas, dámszarvas, medve, farkas és a baglyok éjszaki életét lehet megismerni, a Varázslatos Állatvilág elnevezésű túrákon pedig olyan állatokat mutatnak be a szakvezető, akik valamilyen szempontból „varázslatosak”: boszorkányok és varázslók állataival ismerkedhetnek a túrázók, és olyan élőlényekkel, akikhez régi, illetve most is élő hiedelmekhez kapcsolódnak. A különleges séta során a vadmacska, sakál, holló, róka, patkányok, nyestkutya, baglyok, galambok, gímszarvas, farkasok és a medve szokásaiba kapunk bepillantást. A programokról részletesen a Budakeszi Vadaspark oldalán olvashatsz. Jegyeket váltani kizárólag online lehetséges ezen a felületen.

Cikkajánló