Lassan készülhetünk a szarvasbőgésre

Augusztus végétől már számíthatunk az agancsosok erdei koncertjére. Gemencen programokkal várják az érdeklődőket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Ökoturisztikai Központ Gemenc
2022. augusztus 11.

Augusztus végétől már számíthatunk az agancsosok erdei koncertjére. Gemencen programokkal várják az érdeklődőket.

A szarvasbőgés főszezonja a szeptember, de nem ritkán már augusztus második felében is beindulnak a bikák. Ilyenkor az erdészetek és nemzeti parkok szarvasbőgés-hallgató túrákat szerveznek, így van ez a gazdag vadállományáról nevezetes Gemencen is. Érdemes már most jelentkezni a túrákra, mert a férőhelyek száma korlátozott!

A gemenci túrák Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból indulnak, a résztvevők erdei vasúttal juthatnak el a „leghangosabb” erdőrészekbe, ahol nagy eséllyel lehet szarvasbőgést hallani.

Nem árt tudni, hogy túrát általában gyerekek részére nem ajánlják a szervezők. A szeptember 10-én induló túrán a csendes hallgatózást megunó fiatalok Lassiban a többi látogató zavarása nélkül tölthetik el a vonat visszaindulásáig az időt a játszótéren, vagy a Halászati Kiállítás megtekintésével – olvasható a gemenci Ökoturisztikai Központ bejegyzésében.

Túrák időpontjai és részletei

A programok 17 órakor kezdődnek és 20:30-ig tartanak.

08. 26. – péntek (részletek)
08. 27. – szombat (részletek)
09. 02. – péntek (részletek)
09. 03. – szombat (részletek)
09. 09. – péntek (részletek)

GYEREKBARÁT:
2022. 09. 10. – szombat (részletek)

JELENTKEZÉS:
Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ, Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: 30 243-4613 és 74 491-483
E-mail: okocentrum@gemenczrt.hu

Milyen a szarvasbőgés?
A szarvasbőgés a gímszarvasok nászidőszaka, amit több tényező is befolyásolhat. Sík vidékeken, illetve a melegebb déli tájakon általában korábban kezdődik, mint hegyvidéken, de az időjárás is meghatározó tényező. A nőstény szarvasok, vagyis a tehenek által kibocsátott feromonok indítják be a bikák bőgését: jellegzetes hangjuk a tehenek terelgetését szolgálja, ugyanakkor jelzés a többi bika számára is. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról.

Hogy milyen részt venni egy gemenci szarvasbőgés túrán, milyen élményben lehet része a látogatónak, arról ebben a cikkünkben olvashatsz!

Cikkajánló