Szarvasrudlit akart fotózni, aztán jött a medve

A fotós Balaton község közelében, Bekölce és Borsodnádasd között látta szaladni a kisebb medvét.

Szerző:
Petrók György Facebook
heol.hu
Fotó:
Adobe Stock
Petrók György / Facebook
2019. április 11.

A fotós Balaton község közelében, Bekölce és Borsodnádasd között látta szaladni a kisebb medvét.

Petrók György erdőszéli leshelyén várakozott, szarvasrudlit szeretett volna lencsevégre kapni. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy balatoni tanyán, ami nagyjából 40 perc sétára volt tőle, az állatok egyszerre kezdtek hangoskodni. „Sosem hallottam ilyen riadt hangzavart, pedig többször fotóztam már a környéken hajnali órákon” - írja a fotós a közösségi oldalán egy posztban, amiben medvekalandjáról számol be.

 

Illusztráció


Előbb feltűnt a 40-50 állatból álló rudli, kicsit később pedig a medve, ami a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába szaladt. „Úgy mozgott, mintha kötélen húznák fölfelé. (…) Szemmel jól láttam, páros lábbal futott, ahogy más nagytestű vadak nem futnak nálunk, barna bundájában nem volt folt. Semmi kétség, ha rövid időre is, de medvét láttam” - számol be az eseményekről Petrók György. Sajnos nem sikerült lefotóznia a medvét, mert az takarásban haladt és nagyon gyorsan eltűnt.

 


Később megnézte a Google térképen, hogy körülbelül 100-120 méterre lehetett az állattól. Szerinte a kis termetű példány nőstény vagy nagyobbacska bocs lehetett, és megdöbbentő sebességgel haladt.
A fotós azóta beszélt a környékbeliekkel, akik szerint voltak már nyomai medve jelenlétének - olvasható a heol.hu-n. Balaton polgármestere, aki egyébként gyakorló vadász, viszont még nem találkozott medvével a környéken, és ezt a vadásztársaságok sem jelezték.

 

 

Hasznos információk
Az utóbbi időben több alkalommal is felbukkantak barna medvék Magyarországon, ráadásul lakott településeken is, így most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni a találkozást a medvével, illetve akkor, ha már összefutottunk vele. A cikk ide kattintva folytatódik.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ez a teendő, ha medvével találkozol

Medvenyom a hóban Szalonnán

Medvék miatt zártak le három barlangot a Tátrában

Elkapta a térfigyelő az utcán szaladó medvét

 

Cikkajánló