Túraajánlat

Szavazz 2017 legjobb turistaszállására

2017-ben tizenegy turistaszállást ismerhettetek meg a Turista Magazin népszerű, a Hónap Turistaháza nevet viselő rovatában. Most ezek közül Ti választhatjátok ki az Év Turistaházát.

Szerző:
tm.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2017. december 13.

2017-ben tizenegy turistaszállást ismerhettetek meg a Turista Magazin népszerű, a Hónap Turistaháza nevet viselő rovatában. Most ezek közül Ti választhatjátok ki az Év Turistaházát.

 

Hármashatár-hegyi turistaház - Újjászületés a főváros felett

 

01-1.jpg

 

Az elmúlt öt évben nagy volt a sürgés-forgás a Budai-hegyek egyik legemblematikusabb csúcsának közelében. A Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásainak eredményeként előbb egy erdei iskola, majd egy bisztró nyitotta meg itt a kapuit, utána pedig egy csodálatos panorámával kecsegtető kilátó nőtt ki a semmiből.

 

01-2.jpg

 

Nem sokkal később már a turistaház is látogatható volt, és mi az elsők között próbálhattuk ki.

 

 

Stájer házak - Erdőélmény az Alpokalján

 

02-1.jpg

 

Van egy hely a Kőszegi-hegységben, amelyet szinte minden kéktúrázó ismer. Három épület, egy üldögélésre csábító szabadtéri pihenő, egy kecses harangláb, körös-körül az erdő. És a nyugalom, amely minden átitat.

 

02-2.jpg

 

Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola a hivatalos neve, de ez csalóka, hiszen múzeum és erdei szálláshely is van itt. Mi ez utóbbira fókuszáltunk, és nem bántuk meg, hogy a Nyugat-magyarországi-peremvidék felé vettük az irányt. 

 

 

Szelcepusztai turistaszálló - Menedék a karszton

 

03-1.jpg

 

Az Aggteleki-hegység hallatán a legtöbbünknek a világörökségi Baradla-Domica-barlangrendszer villan be, és ha itteni településeket kellene mondani, valószínűleg a névadó Aggtelek és Jósvafő kattanna be elsőre. Pedig természeti és emberkéz alkotta értékek sokaságát rejti még e vidék.

 

03-2.jpg

 

Mi Szin falut vettük célba, pontosabban a község egyik külterületét, Szelcepusztát, hogy kipróbáljuk azt a szálláshelyet, amely mellett az Országos Kéktúra minden sikeres teljesítője legalább egyszer elhaladt már.

 

 

Szalajka-ház - Erdőidill a Magas-Mátrában

 

04-1.jpg

 

Egy rögtönzött szerkesztőségi megbeszélésen döbbentünk rá, hogy szálláslátogatós akcióinkból valahogy ki-kimaradozik az a vidék, ahol Magyarország legmagasabb csúcsainak dobogósai törnek az ég felé. Változtatni kellett ezen.

 

04-2.jpg

 

Beugrott egy turistaház, amely kicsivel több mint három éve nyitotta meg újból a kapuit - átalakulva és megszépülve. Ünnepélyes átadóján magazinunk is jelen volt.

 

 

Zsigárdi erdei lak - Az otthonná lett vadászház

  

05-1.jpg

 

Több mint két vágtunk bele ebbe a rovatba, jobbnál jobb szálláshelyekre jutottunk el, mindenütt szuperül éreztük magunkat, valami azonban néha kicsit hiányzott.

 

05-2.jpg

 

Ezt a valamit intimitás, emberi lépték, tiszta egyszerűség és egy olyasfajta „ez most csak a miénk” érzés hatja át, amely nem birtoklási vágyból fakad, hanem az önmagunkra, az egymásra találás ígéretéből táplálkozik. Homokkomárom közelében rátaláltunk.

 

 

Drávatamási vendégház - Lassúélet-esszencia összkomforttal

 

06-1.jpg

 

Nyáron felerősödik az ember vízhez való vonzódása, az estéket pedig szívesen nyújtja el a szabad ég alatt. Nincs ebben semmi meglepő.

 

06-2.jpg

 

Ahogy abban sem, hogy hónapról hónapra meglátogatunk egy újabb, szerintünk bemutatásra érdemes szálláshelyet. Valamiféle szintézisét kerestük ezeknek a dolgoknak, és meg is leltük a Dráva szomszédságában.

 

 

Sarródi Kócsagvár - Az organikus mindenes

 

07-1.jpg

 

Régóta tervezgettük már, hogy ellátogatunk Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvizéhez, a vén kontinens legnyugatibb sztyepptavához. Egy természeti és kulturális értékekben bővelkedő vidékre, amely 2001 óta UNESCO-világörökségi helyszín is egyben.

 

07-2.jpg

 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szálláshelyként is üzemelő, formabontó megjelenésű főhadiszállásán jártunk.

 

 

Császártöltési kulcsosház - A dél-alföldi mértékadó

 

08-1.jpg

 

Alföldi környezetben valamirevaló turistaszállást találni nem könnyű feladat, de korántsem lehetetlen. Legfeljebb nyomozni kell egy kicsit.

 

08-2(2).jpg

 

Így tettünk mi is, és rábukkantunk egy ígéretesnek tűnő, gyakorlatilag vadonatúj kulcsosházra, amely a legsíkabb, egyben legmagyarabb nagytájunkon átkacskaringózó kéktúra nyomvonalának tőszomszédságában található.

 

 

Galyatető apartmanház - Új játékos a Mátra szívében

 

09-.jpg

 

Két évvel ezelőtt egy különös megjelenésű, bivakszállásként is használható kilátó, valamint egy építészeti és konceptuális szempontból egyaránt izgalmas turistacentrum nyitotta meg a kapuit Galyatetőn.

 

09-2(2).jpg

 

Az idei év szeptemberében egy merőben más vendégkört megcélzó szálláshellyel, egy igen magas minőségi szintet képviselő apartmanházzal bővült a repertoár hazánk harmadik legmagasabb csúcsának tőszomszédságában.

 

 

Oszlai kulcsosház - Vadonélmény a Hór-völgyben

 

09-10.jpg

 

A Bükk-vidék Magyarország egyik vadregényes, természeti értékekben rendkívül gazdag területe, ahová mindig szívesen utazunk.

 

09-20.jpg

 

Első hegyvidéki nemzeti parkunk igazgatósága több szálláshelyet is üzemeltet, köztük azt, amely hazánk (egyik) leghosszabb völgyében, kiterjedt erdőségek ölelésében bújik meg. Két éjszakát töltöttünk ott - a civilizációtól távol, a nagybetűs természetben.


 

Hubertlaki kulcsosház - Esterházy-örökség az erdő mélyén

 

nov-14-15n_090-hd.jpg

 

Hosszú ideje nem voltunk már háznézőben a Bakony-vidéken, és ezen gyorsan változtatni kellett.

 

nov-14-15n_073-hd-3v.jpg

 

Az erdészeti szálláshelykínálatot böngészve akadt meg a szemünk az Ugodhoz közeli Hamuházi-réten rejtőző, pár éve teljeskörűen felújított, az interneten keringő képek alapján kifejezetten hangulatosnak tűnő szálláshelyen. Az Öreg-Bakony felé vettük az irányt, hogy egy éjszakára belakhassuk választottunkat.

 

Szavazz az Év Turistaszállására!
Hármashatár-hegyi turistaház
Stájer házak
Szelcepusztai turistaszálló
Szalajka-ház
Zsigárdi erdei lak
Drávatamási vendégház
Sarródi Kócsagvár
Császártöltési kulcsosház
Galyatető apartmanház
Oszlai kulcsosház
Hubertlaki kulcsosház
make a quiz
Cikkajánló
Miben segíthetünk?