Száz évvel ezelőtti fényét kapja vissza a cégénydányádi kastély

Felújítják Cégénydányád klasszicista kastélyát és a hozzá tartozó védett parkot. Az építményben kiállítások lesznek, a parkot ritka fáival és gazdag madárvilágával ökoturisztikai attrakciónak szánják.

Szerző:
MTI
Fotó:
Habarics Béla / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2015. június 8.

Felújítják Cégénydányád klasszicista kastélyát és a hozzá tartozó védett parkot. Az építményben kiállítások lesznek, a parkot ritka fáival és gazdag madárvilágával ökoturisztikai attrakciónak szánják.

Az épület és a park múltját irodalmi, történelmi, valamint természetrajzi feldolgozásban mutatják majd be az érdeklődőknek, s annak helyszíne az 1913-as állapotának megfelelően felújított kastély lesz. Az ott berendezett kiállítások emléket állítanak a kastélyt és a parkot létrehozó Kende-családnak, bemutatják a vidéki nemesség és kisnemesség hétköznapi-ünnepi táplálkozási szokásait, étkezési kultúráját, konyhai berendezéseit, továbbá a tárlatokon foglalkoznak a természetvédelem témakörével is. A kiállítások mellett ökoturisztikai attrakciónak szánják a védett kastélypark látogatását, természeti kincseinek bemutatását.

 


Az egymással rokon Kende- és Kölcsey-család által kialakított cégénydányádi kastély és kastélypark a 19. században, a reformkor idején épült. A földszintes, különleges homlokzatú épületet Kende Zsigmond 1833-ban építette. A park egykor 100 holdas volt, amely az eltelt közel két évszázad alatt 18 holdra zsugorodott, de még így is egyedülálló természeti kincsekben, az Alföld legszebb kastélyparkjaként emlegetik a hozzáértők.


Ritka óriásplatánok, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye, virginiai borókafenyő, kaukázusi szárnyas dió, jázminbokrok, illetve fürtös bodzák is láthatók ott. Téltemető szintén virágzik kora tavasszal a parkban, méghozzá sehol másutt nem látható nagy állományban. A park madárvilága is ritkaságszámba megy, holló, csóka, erdei füles bagoly, valamint a fakopáncsok négy fajtája, köztük a balkáni is fészkel a fák lombjai között.


A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztése elnevezésű projekt mintegy 500 millió forint támogatásból fog megvalósulni.

Cikkajánló