Szevasz tavasz! - hétvégi programajánló

Kimozdulnál a szabadba? Kirándulnál egyet a hétvégén, de még nem tudod, hova? Mutatunk pár jó programot. 

Szerző:
TM
Fotó:
Északerdő Zrt.
www.naturparkok.hu
wikimedia.com
KNP
dunaipoly.hu
fuveszkert.org
pixabay.com
2018. április 4.

Kimozdulnál a szabadba? Kirándulnál egyet a hétvégén, de még nem tudod, hova? Mutatunk pár jó programot. 

Megérkezik a tavasz remek kirándulóidővel. Miért is maradnál otthon, amikor számos izgalmas esemény vár a hétvégén a bükki forrástúrától a cseresznyefa-virágzáson és a túzokdürgős programokon át a bunkertúráig.

 

1. Bükki források nyomában

 

 

A Bükki források teljesítménytúrán a résztvevők edzettségüknek megfelelően 50, 30 és 17 km-es távok közül választhatnak. Az útvonalak a Bükk északi részének forrásait és szép kilátást nyújtó köveit érinti. A leghosszabb távon indulók 12 forrás vizét ízlelhetik meg. A túra része a „Vasutas Teljesítménytúrák túrázója 2018” túramozgalomnak.

 

Mikor?
2018. április 7. 6.30 - 15.00
Hol?
Bükk, Lillafüred-Miskolc
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Piknik a virágzó cseresznyefák alatt

 

 

 

Az ELTE Füvészkertben már több mint egy évtizedes hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig a cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában, és számos a japán kultúrával kapcsolatos érdekes programon vehetnek részt. Ha ezen a hétvégén lemaradnál, a következőn (április 14-én, 15-én) még pótolhatod.

 

Mikor?
2018. április 7-8.
Hol?
Budapest, ELTE Füvészkert
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Kubát Hugó-emléktúra

 

 

A túrára három távon (5, 10 és 20 km) lehet nevezni, így a kisgyermekes családok éppúgy megtalálhatják a számukra kedvező távot, mint a sportosabb kihívásra vágyók. A túrázók a kőszegi Jurisics-várból indulva - távtól függően - felkereshetik a kálváriatemplomot, a Trianon-keresztet, a Szulejmán- és az Óház-kilátót. Eljuthatnak a Moha- vagy Hörmann-forráshoz, a cáki pincesorra vagy Velembe, a Kendig-gerincre és a Vörös kereszthez.

 

Mikor?
2018. április 7.
Hol?
Kőszegi-hegység, Kőszeg, Jurisics-vár
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Túra a babócsai Rinya-völgyben

 

 

A programban résztvevők először megtekintik a közelmúltban pályázati források segítségével megvalósult élőhely-rekonstrukciót a babócsai Bika-réten. Az elárasztott területen vízimadarak megfigyelésére is lehetőség lesz. A szakvezetéses túra végén pedig a péterhidai vízimalom mellett lehetőség lesz a hagyományos helyi halsütési mód megismerésére, és a frissen sütött halak kóstolására is. A túrára ajánlott lábbeli: gumicsizma. Táv: 7-8 km. Időtartam: 3-4 óra.

 

Mikor?
2018. április 7. 10.00 - 14.00
Hol?
Babócsa,  vasútállomás (Kossuth u. vége)
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Túzokünnep Bösztörpusztán

 

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság minden évben megrendezi április elején a Túzokünnep elnevezésű családi rendezvényét, ahol színes programokkal várnak mindenkit, aki rajong a túzokokért. Lesz humoros, élő állatokat bemutató előadás, játszóház, természetismereti séták, előadások a túzokról és a védelmük érdekében tett erőfeszítésekről, valamint vásárolhatnak Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott termékeket is.

 

Mikor?
2017. április 7. 10.00 - 14.00
Hol?
Kunszentmiklós mellett Bösztörpuszta-Nagyálláson
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Bunkertúra

 

 

Az esztergomi lőtér nemcsak természeti értékek kincsesbányája, de katonai emlékeket is bőséggel megőrzött a világháborúk idejéből. A vezetett séta alkalmával a résztvevők felmennek a kilátótoronyba, utána megnézik a volt tankbeállók nyomait, és egy épségben fennmaradt, a föld alatt rejtőző bunkerbe is lenéznek. A túrát védett növényritkaságok szegélyezik, ebben az időszakban az apró nőszirom lila és sárga foltjai tarkítják az ébredező réteket, még a leány- és feketéllő kökörcsinek is virítanak. Táv: 5 km. Időtartam: kb. 3 óra.

 

Mikor?
2018. április 7. 10.00 - 13.00
Hol?
Találkozóhely: Esztergom kertváros, Kökörcsin Ház parkolója
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. Hajnali túzokles Apajpusztán

 

 

Korán kell kelnie annak, aki a nemzeti park természetvédelmi őre vezetésével szeretné meglesni a nászruhás, dürgő túzokkakasokat. Az élmény megéri ezt a kis kényelmetlenséget! Saját gépkocsi szükséges!

 

Mikor?
2018. április 8. 6.00 - 9.00
Hol?
Találkozó: 6.00 óra, Bugyi községben a református templom melletti parkolóban
Bővebb infó ide kattintva.
 

Cikkajánló