Színes hétvége az orfűi vizimalomnál

Kerékpáros és gyalogostúrák kiváló célpontja, tanösvény kiindulópontja az ország egyetlen iparszerűen működő vizimalma.

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Orfűi Vizimalom
www.visitpecs.hu
2013. július 20.

Kerékpáros és gyalogostúrák kiváló célpontja, tanösvény kiindulópontja az ország egyetlen iparszerűen működő vizimalma.

Érdemes ellátogatnod Orfűre, kiváló hétvégi program, hiszen a kuriózumnak számító malom mellett is rengeteg látnivalót, kirándulási lehetőséget találsz. Családosan is teljesíthető kerékpártúrák, több látnivalóval szolgáló tanösvány vár rád, ha ellátogatsz a Pécstől északra fekvő településre.

 

A Malommúzeumban hetente több alkalommal megfigyelheted a kenyérsütés fortélyait. A bemutatókon ellesheted a kenyérdagasztás hagyományos fogásait és a kemencében sütés trükkjeit. A nyári Sütő-sulikban gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják tudásukat.

 

A Malommúzeum bemutatja az őrlés történetét a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A múzeumban megtekinthető a Mekényesről áttelepített, egykoron lóhajtásos szárazmalom és olajütő, illetve a Vízfő-forrás patakjára települt XIX. századi vízimalom, amely az ország egyetlen működési engedéllyel bíró patakmalma.

 

Belépő felnőtteknek 600 Ft, családi jegy (két felnőtt, két gyerek) 1960 Ft.

 

A Vízfő-forrás tanösvény az orfűi Malommúzeum parkolójától indul, hossza közel 1 kilométer. A négy állomásból álló tanösvény a vízimalom és szárazmalom működését, a Vízfő-barlang kialakulását és élővilágát, a Barlangkutatók forrásának élővilágát, a gyepgazdálkodást valamint a védett égeres láperdőt mutatja be.

 

A tanösvény állomásai:

 

1. Malommúzeum. 

 

2. Vízfő-barlang és forrás. A T betű követésével, szinte végig a malomárok mellett haladva érheted el a második állomást, a Vízfő-barlangot és forrást. A forrás mellett kialakított pihenőhelyen szép környezetben szusszanhatsz egyet.


3. Füves élőhely - forrás (Barlangkutatók forrása). Átkelve a malomárkon és a patakon egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a harmadik állomás témáit: a füves és vizes élőhely-típust.


4. Égerliget-égeres láperdő - Vízfő-patak. A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé az utolsó, negyedik állomást éred el, amely a védett égeres-láperdőt mutatja be.

 

A malomtól indul a 2010-ben átadott Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárút, amely biztonságos, jól kiépített. Nagyrészt a műút mellett halad, néha eltávolodik tőle az erdőben, és persze készülj fel rá, hegyes-dombos, viszont gyönyörű tájakon halad át. Másfél kilométer hosszan halad a tó partján, aztán folytatódik Abaliget felé.

 

A vizimalom megközelítése: Pécsről autóval 16 km Orfűig. Maga a malom a tótól keletre, a strandfürdőnél található. Pécstől körülbelül fél órás út. Koordináták: É:46°08’29.20” K: 18°09’38”.02”

 

Cikkajánló