Színezd ki a vörös rókát!

Vadiúj sorozatunk harmadik része következik, de a színezés mellett a fajhoz kötődő legizgalmasabb tényeket is megismerheted. Most a jó öreg ravaszdi van soron.

Szerző:
TM
2020. március 26.

Vadiúj sorozatunk harmadik része következik, de a színezés mellett a fajhoz kötődő legizgalmasabb tényeket is megismerheted. Most a jó öreg ravaszdi van soron.

Ha láttad a Vuk című rajzfilmet, akkor már majdnem mindent tudsz a rókákról, de talán az mégsem hangzik el a mesében, hogy a vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó: az északi sarkkörtől egészen a mediterrán vidékekig előfordul. Magyarországon bármelyik erdőben találkozhatunk alfajával, az európai vörös rókával, hiszen remekül alkalmazkodik, és szinte bármit megeszik.

Tényleg, szinte bármit: ugyan az egér, a pocok, a nyúl és az őzgida szerepel elsődlegesen az étlapján, de előszeretettel vadászik madarakra, sőt különféle rovarokra és a földi gilisztát is simán bepuszilja, ha a sors úgy hozza. Ha ez mind még nem lenne elég, dögöket is eszik, és az érett gyümölcsökkel sincs gondja. Gyakorta az ember közelébe húzódik, bejár a lakott helyekre is ételhulladék reményében, főleg telente.

Egyébként úgynevezett kotorékban, azaz üregben lakik, ami lehet borzok elhagyott lakhelye, barlang vagy más természetesen keletkezett lyuk, valamilyen rom vagy akár egy korhadt fa ürege. Általában párban él, vagy egy kan él együtt több szukával. A párzási időszak, azaz a koslatás február közepe tájékán történik, aztán 50-52 nap múlva 3-12 kölyökróka születik.

A kisrókák lassan fejlődnek és sokáig élnek az anyukkal. A szabadba is csak egy-másfél hónapos korukban mennek ki először, vadászni pedig egy idősebb rókával együtt kezdenek július tájékán, csak később próbálkoznak egyedül. Csak késő őszre lesznek önállóak.

Az európai vörös róka testhossza kifejlett korában 60-90 cm, a farka 35-40 cm, a tömege pedig 7 kg körüli. A színe természetesen vörös, a hasa és a pofájának az alsó része fehér, fülei és mancsai feketék.

Ahogy a Vukból már tudjuk, a rókát vadásszák, aminek az az oka, hogy rendkívüli módon elszaporodott. Kevés olyan állat van, ami rókát eszik: farkasból, uhuból, szirti, parlagi és rétisasból nincs sok Magyarországon. A rókák pedig hajlamosak olyan állatokat fogyasztani, amelyek veszélyeztetettek, például ürgét, foglyot, harist vagy nyári ludat.

A róka egyébként jól háziasítható, szinte ugyanúgy viselkedik, mint egy kutya, kivéve, hogy iszonyatosan furcsa hangokat képes kiadni, ahogy az alábbi videóból is kiderül:

Ide kattintva töltheted le a színezőt.

Forrás: Wikipédia

Cikkajánló