Színezd ki a barna rétihéját!

Mostantól minden nap színezővel rukkolunk elő: elsőként a barna rétihéjával ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Szerző:
TM
2020. március 24.

Mostantól minden nap színezővel rukkolunk elő: elsőként a barna rétihéjával ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Ezzel a ragadozó madárral leginkább április és október között találkozhattok hazánkban. Télen Afrikába költözik, mostanában viszont egyre több a nálunk telelő példány. Barna rétihéják egész Európában élnek, de Közép- és Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában is előfordulnak. Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint 5000-10 000 pár fészkel. Ez nem számít soknak, ezért a barna rétihéja védett itthon.

A madár a fészkét nádszálakból vagy gyékényből rakja, legtöbbször mocsarakban és nádasokban. A költési időszak áprilistól júliusig tart, a tojó 3-6 tojást rak, ezek körülbelül 32 nap múlva kikelnek, és 5-6 hét múlva repülnek ki. A rétihéják igazi ragadozó madárhoz méltó módon vadásznak, hirtelen csapnak le az áldozatukra, ami lehet valamilyen kisemlős, kisebb madár, fióka, tojás, béka, esetleg hal.

A barna rétihéja 48-56 centiméter hosszú lehet, a szárnyfesztávolsága (amikor kinyújtja a szárnyait) 115-130 cm, és a hím kisebb a tojónál: míg előbbi 405-667 g, addig utóbbi 540-800 g átlagosan. Ha szeretnéd meghallgatni, milyen hangot ad ki, kattints ide!

Egy kis segítség a színezéshez. A neve alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy a madár egyszerűen barna színű, de ez nem teljesen van így. A fiatal példányok sötétbarnák, a felnőtt hímek szárnyán és farkán a szürke is megjelenik, a hasuk alja viszont már rozsdabarna. A tojó a fiatalokhoz hasonlóan sötétbarna színű, de a feje és a torka világos. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán (legörgetve) a képekről még többet puskázhatsz a színezéshez. Most már nincs is más dolgod, mint rákattintani az alábbi linkre, letölteni és kinyomtatni a fájlt.

Itt töltheted le a színezőt!

Cikkajánló