Szinnai-tó, a Felvidék alig ismert tengerszeme

A Felvidék egyetlen „krátertava” kapcsán könnyen eszünkbe juthat az erdélyi Szent Anna-tó, de a hasonlat több szempontból is sántít. Ettől még a helyszín csodálatos...

Szöveg és fotó:
2023. szeptember 30.

A Felvidék egyetlen „krátertava” kapcsán könnyen eszünkbe juthat az erdélyi Szent Anna-tó, de a hasonlat több szempontból is sántít. Ettől még a helyszín csodálatos...

A Szlovákia keleti felén található Vihorlát (Vihorlatské vrchy) vulkáni vonulatának autóval is megközelíthető látványossága a szlovákul tengerszemként hívott Szinnai-tó (Morské oko), ahonnan rövid kirándulással a bámulatos körpanorámát nyújtó Szinnai-kőre (Sninský kameň) túrázhatunk fel.

A körpanoráma sem rossz, de a látvány különlegessége igazán abban rejlik, hogy a 750–1000 méter magas tetőkkel keretezett, átlagosan 4–5 kilométer átmérőjű egykori vulkáni kaldera közvetlenül alattunk tátongó mélységében a krátertónak tűnő tó vize csillog.

A régebben Remetei-tóként (a közeli Remetevasgyár, Remetské Hámre után) is ismert vízfelület láttán könnyen eszünkbe juthat az erdélyi Szent Anna-tó, de a hasonlat több szempontból sem állja meg a helyét. A tó keletkezése ugyanis egy hegyomláshoz kapcsolódik, amely felduzzasztotta a kalderagyűrűből egyedül kitörő Okna-patak vizét. Később a lányukat betegségéből itt sikeresen kikúráló Széchenyi László és Gladys Vanderbilt mesterséges gátat építtetett, 7 hektárról 13,8 hektárra növelve ezzel a vízfelületet. Ma a csodálatos tó egész környezete erdőrezervátum, s e háborítatlanság bizony jól látszik a magasból is.

Szembetűnő és egyben felüdítő érzés, hogy a 618 méteres magasságban található, 25 méteres maximális mélységű tó környezete egyáltalán nincs kiépítve a közeli parkoló ellenére sem. Mindössze az említett nemesi pár kisebb villája, illetve egy turistaház áll a tó partján.

A cikk először 2022 júliusában jelent meg.

Cikkajánló