Szopornyicás volt a jégről mentett róka, a vadmentők fekete éve jön

A tatai Derítő-tó jegéről a napokban mentettek ki egy rókát, kiderült, hogy a szopornyica miatt gyengült le annyira, hogy nem tudott szabadulni. A betegség sajnos könnyen terjedhet a rókák és a kutyák között is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 19.

A tatai Derítő-tó jegéről a napokban mentettek ki egy rókát, kiderült, hogy a szopornyica miatt gyengült le annyira, hogy nem tudott szabadulni. A betegség sajnos könnyen terjedhet a rókák és a kutyák között is.

„Kb. 4 éve volt, amikor több szopornyicás róka is került hozzánk. A rókák ezt a betegséget egyszerűen nem tudják legyűrni, hiszen amikor hozzánk kerülnek, akkor már késő bármilyen kezelésbe is kezdeni” – írják az Állatmentő Sereg Facebook-oldalán a rókáról, akinek a történetét mi is lehoztuk a napokban. A szervezet szerint az idei év a vadmentők fekete éve lesz, mint írják, mostanra már több róka érkezett hozzájuk, mint négy évvel ezelőtt.

Ez sajnos nemcsak a rókák számára rossz hír, a kutyatartóknak is vigyázniuk kell. A vírus könnyen terjed a levegő közvetítésével, de orrváladékkal vagy vizelettel is. A betegség – minden kutyafélénél – magas lázzal, levertséggel, bágyadtsággal, kötőhártya-gyulladással, orrfolyással kezdődik. Ha ezeket a tüneteket észleljük a kutyán, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert az első szakaszban megfelelő terápiával még megmenthető az állat. A betegség második hetében jönnek a szövődmények, például tüdőgyulladás, gyomor- és bélgyulladás, illetve esetenként a talppárnák és az orrtükör bőrének megvastagodása. A harmadik szakasz a 2-6. héten következik be idegrendszeri tünetekkel, ferde fejtartással, remegéssel, fogcsattogtatással, görcsökkel, bénulással. Ezután az állat elpusztul.

A legjobb védekezés a megelőzés: ne feledd, hogy a kölyköket nem szabad utcára vinni, amíg nem kapták meg az oltásaikat, és így nem tettek szert megfelelő immunitásra. A NÉBIH tájékoztatójából kiderül, hogy életre szóló immunitás nem alakul ki még azokban az állatokban sem, akik átestek a betegségen, ezért a felnőtt állatokat is évente újra kell oltani. A betegség emberre nem veszélyes.

Cikkajánló