Találkozás a baglyok óriásával és törpéjével

A hazai bagolyfajok legkisebbjével, egy törpekuvikkal, és legnagyobbjával, egy uhuval is találkoztak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei az elmúlt hetekben. Két madár, két történet.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2023. szeptember 19.

A hazai bagolyfajok legkisebbjével, egy törpekuvikkal, és legnagyobbjával, egy uhuval is találkoztak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei az elmúlt hetekben. Két madár, két történet.

Legnagyobb termetű hazai baglyunk az uhu, amelynek magassága 70-75 cm, szárnyfesztávolsága közel két méter. De egy ilyen fenséges madár is kerülhet bajba. Ez történt azzal az öreg hím uhuval is, amelyik egy családi ház kéményébe szorult.

„A nyaralásból hazatérő család hamar felfigyelt a házuk falából érkező furcsa neszezésekre. Akkor még nem sejtették, hogy kivel is van dolguk. Egy kis nyíláson keresztül húzták ki a teljesen lefogyott, kiszáradt, vérző szárnyú, lekopott karmú, csupa korom madarat” – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság oldala.

A rossz állapotban lévő madár a sukorói Vadmadárkórházba került, ahol Dr. Berkényi Tamás, a kórház tulajdonosa és állatorvosa kezelte, és egy hónap alatt újra egészséges baglyot faragott belőle. A madarat augusztus végén a Budai Tájvédelmi Körzet területén engedték szabadon.

Az uhu mellett eltörpül Európa legkisebb bagolyfaja, a seregélyméretű törpekuvik. A védett bagolyfaj a Börzsönyben tűnt fel szeptember elején, pontosabban annak hangját hallotta meg először Selmeczi-Kovács Ádám tájegységvezető és tapasztalt madarász. „Ez az északi illetve kárpáti elterjedésű kicsiny bagolyfaj gyakran mutatkozik a nappali órákban is, hiszen elsősorban énekesmadarakra vadászik” – írja bejegyzésében.

A faj hazai állománya az elmúlt tíz évben erősödött meg, idén a Cserhátban már fészkelt is egy pár.

Ez a madár sem volt egyedül, hangjára ugyanis egy közeli fáról válaszolt a párja. A szakemberek remélik, hogy a most észlelt kóborló párnak megtetszik a Börzsöny, és tél végén, tavasz elején akár már fészkelésbe is kezdenek itt.






Cikkajánló