Tanulságos eset a Tátrában

Néhány nappal ezelőtt, a Lengyel-Tátrában egy férfi segítséget kért a mentőszolgálattól, mert már közel három órája hiába várta a feleségét.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2022. október 20.

Néhány nappal ezelőtt, a Lengyel-Tátrában egy férfi segítséget kért a mentőszolgálattól, mert már közel három órája hiába várta a feleségét.

Este nyolc óra előtt nem sokkal egy turista hívta fel a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) központját, és közölte, hogy a Kis-réti-hegyről (Malołączniak) történő leereszkedés közben elvesztette a feleségét – adta hírül a tatromaniak.pl. A kissé bizarr esetről a magas-tátra.info oldalon magyarul is olvashatunk. A férfi elmondása szerint a túra során különvált a feleségétől, mert gyorsabban haladt, és úgy gondolta, hogy a Miętusz-nyeregben (Przysłop Miętuszi) majd bevárja őt.

Némi várakozást követően aztán úgy döntött, visszafordul, és elindult felfelé a Lovag-vályú irányába, de útközben sem találkozott vele. Miután besötétedett, a férfi jobbnak látta, ha segítséget kér, és felhívta a mentőszolgálatot. A nőt utoljára körülbelül 3 órával korábban látta a Kancás-vályú (Kobylarzowy Żleb) láncai felett.

Az ügyeletes hegyimentő megkérdezte a férfitól, hol szálltak meg, odatelefonált, majd kiderült, hogy a feleség már megérkezett a szállásra, és ott várta a férjét.

A történet ezzel még nem ért véget, mert a férfinél nem volt fejlámpa. A hegyimentőknek kellett lekísérni a hegyről a Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska), ahonnan aztán a szálláshelyre szállították.

Ez, a szerencsére baj nélkül végződő eset is jól példázza, miért nem érdemes szétválni egy túra során, főleg ha nehéz terepről van szó.

Fontos, hogy ne hagyjunk magára lassabban haladó, vagy kevésbé tapasztalat túratársat. Ha valamiért mégis különválnánk, beszéljük meg társunkkal, hogy hol és kb. mennyi idő múlva fogunk találkozni, és legyen nálunk telefon.

Érdemes figyelembe venni a tervezés során, hogy hol van térerő, biztonságos menedék, kinél milyen felszerelés és élelem van, illetve hol számíthatunk segítségre baj esetén. Fontos, hogy ne térjünk el a megbeszéltektől! A házaspár esetében is az okozta a zűrzavart, hogy a férfi türelmetlen volt, és visszafordulva elkerülték egymást. Ezúttal minden jól végződött, de bármilyen egészségügyi probléma vagy baleset esetén valamelyikük magára maradhatott volna.


Cikkajánló