A Csóványoson ragadt a sötétben két kiránduló

Önerőből nem tudtak továbbmenni a túrázók, a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat tagjai siettek a segítségükre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
Forrás:
Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat
2022. október 18.

Önerőből nem tudtak továbbmenni a túrázók, a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat tagjai siettek a segítségükre.

A két középkorú kirándulót legyengült és átfázott állapotban, kissé kiszáradva találták meg szombat este a Csóványoson. Miután a hegyimentők ellátták őket, már a saját lábukon sétáltak el a terepjáróig, amivel a saját gépjárművükig szállították őket. A túrázók a Csóványoson táborozó fiatalokkal találkoztak, akik a mentők érkezéséig forró teával és pokróccal látták el őket, illetve kölcsönadták a mobiltelefonjukat is.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat Facebook-oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy a Börzsönyt hazánk legnagyobb összefüggő erdőtakarója borítja, ahol 800-900 méteres csúcsok találhatóak, ezért ha ide indulunk, érdemes jól felkészülni a kirándulásra.

Meleg ruha, másfél liter ivóvíz, csokoládé, teljesen feltöltött mobil, térkép és fejlámpa mindenképpen legyen nálunk!

Csekkoljuk az időjárást, a napnyugta időpontját, és azt, hogy van-e fakitermelés vagy vadászat a helyszínen. Érdemes úgy tervezni a túrát, hogy legalább egy órával napnyugta előtt lakott területre érjünk.

„Az erdőben este sokkal gyorsabban sötétedik, mint ahogyan azt városi környezetben megszoktuk, és a levegő is sokkal gyorsabban és jobban lehűl” – figyelmeztetnek a hegyimentők.

Cikkajánló