Tarolt a Természetjáró applikáció

A 2018 év végén megjelent ingyenes digitális útikönyvet már közel 150 ezren töltötték le.

Szerző:
Turista Magazin
2019. december 19.

A 2018 év végén megjelent ingyenes digitális útikönyvet már közel 150 ezren töltötték le.

A Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában kiadott applikációra a jelek szerint meglehetősen nagy volt az igény, mert nem egész egy év alatt 145 ezer felett jár a letöltések száma, amivel a Google Play Store-ban a 2. helyen áll az „Utazás és helyi információk” kategória népszerűségi listáján, maga mögé utasítva a Google Térképet is (csak a MÁV app előzi meg) és a Play Store-ban felkerült a 100 000+ letöltéssel jelölt kategóriába.

A Természetjáró appba olyan praktikus funkciókat építettek be, mint az összes jelzett utat (a hálózatnak a rétegválasztóban való bekapcsolása után) megjelenítő turistatérkép, a túratervező, az útvonalrögzítő, az offline letöltés és navigáció lehetősége, az iránytű, a QR-kód-olvasó vagy a csúcskereső. A térkép ráadásul, mivel a folyamatosan fejlesztett közösségi rendszerre, az OpenStreetMap-re épül, nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot lefedi, tehát szinte bárhol – akár a Magas-Tátrában, vagy mondjuk Kenyában is – túrázhatunk vele.

A kéktúrázáshoz is hasznos segítség lehet

Ehhez hasonló szolgáltatásokat más applikációk is nyújtanak; a Természetjáró igazi különlegessége abban rejlik, hogy egy kifejezetten az aktív kikapcsolódás híveire szabott, napi rendszerességgel bővülő Magyarország-útikönyvet is magába foglal. Valójában a Magyar Természetjáró Szövetség által üzemeltetett Természetjáró.hu honlapon található tartalmak szerepelnek a katalógusában, ami jelenleg kb. 432 túrát, közel 1500 látnivalót, valamint 451, a túrázók szempontjából érdekes szálláshelyet jelent. Benne van az Országos Kéktúra összes szakasza is a hivatalos nyomvonallal és a pecsételőhelyekkel. A kínálat naponta bővül, és egyebek mellett megtalálható még benne az összes OTP ATM és a Kékkör mentén számos MOL benzinkút is.

A szerkesztők alig titkolt célja, hogy ne csak a rutinos túrázók kezébe adjanak egy praktikus eszközt, hanem azoknak a kedvét is meghozzák az ország felfedezéséhez, akik ilyen segítség nélkül még nem mozognak magabiztosan odakint. Ezért a túrák leírása nem korlátozódik a navigációt lehetővé tévő nyomvonalra és az olyan alapvető információkra, mint a hossz vagy a szintkülönbség, hanem rengeteg érdekességet is felvillant a környező tájról és látnivalókról.

Túratervezés a gép előtt, terepi navigáció telefonnal

Az appban akár a tőlünk való aktuális távolság szerint is kereshetünk a katalógusban, ha tehát elmegyünk valahová, könnyen kiszűrhetjük a hozzánk közel eső túrákat és látnivalókat. A rendszer nagy előnye ugyanakkor, hogy az ingyenes regisztráció után szinkronizálja a tartalmainkat a felületek között. Például kényelmesen megtervezhetjük a túránkat a számítógépünk nagyobb monitorján, végigfuttatva az egér mutatóját az interaktív szintgörbén, vagy virtuálisan bejárva az útvonalat a látványos „3D repülés” funkcióval, hogy aztán a terepen a mobilunk segítségével navigáljunk végig rajta. Ezzel könnyen elkerülhetjük a papír alapú térképekkel megszokott, néha romantikus, de az esetek zömében azért inkább bosszantó eltévedéseket. A nyomvonalat már előre megoszthatjuk másokkal, így a felület a társas túrák szervezésére is remekül használható.

Cikkajánló