Tavaszi ebzárlat és legeltetési tilalom

A napokban megkezdték az országban a rókák veszettség elleni kezelését, emiatt ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben két hétig. 

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.hu
NÉBIH
2017. április 4.

A napokban megkezdték az országban a rókák veszettség elleni kezelését, emiatt ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben két hétig. 

 

Április 1. és 15. között zajlik a tavaszi rókavakcinázás. Magyarország területének mintegy kétharmadán, 67 ezer négyzetkilométeren szórják ki a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépből. Annak érdekében tehát, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot a vakcinázás idején, a kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

 

 

Az érintett települések listája elérhető a NÉBIH honlapján. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján és a külterületén kihelyezett plakátokról lehet értesülni. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, illetve ajánlott a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75 ezerre becsülhető. Az immunizálási program hatékonyságát a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi az állategészségügyi hatóság. Emberi megbetegedésre hazánkban 1994 óta nem volt példa.

 

Figyelem! Az ebzárlat alatt

A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. A kutyát tartási helyéről csak pórázon, szájkosárral szabad kivinni. A település területéről pedig kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

 

A korlátozás alól mentesülnek
Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendetetési céljuknak megfelelő használatuk idejére. Az ebzárlat idején azonban ezeket az ebeket is csak szükség esetén és csak pórázon vezetve szabad a vakcinázott területre vinni, hiszen az elrendelt korlátozó intézkedés célja, hogy a kutyák ne jussanak hozzá a kihelyezett csalétkekhez.

 

 

Vigyázz a veszett rókával!
A veszett róka elveszíti a félelemérzetét. Ugyanakkor a szelíd viselkedés nem jelenti egyértelműen, hogy az állat beteg is, hiszen az élőhelyek visszaszorulásával egyre több a városi róka, ami hozzászokott az ember közelségéhez - mindenesetre jobb óvakodni a túl szelídnek tűnő példányoktól. A betegség első napjaiban előfordulhat, hogy az állat még kóborol, és bármilyen hirtelen ingerhatásra dühöngeni kezd. A habzó száj viszont általában csak az utolsó fázist jellemzi, addigra a róka többnyire elbújik az odújába. A fertőzött állat kb. 4-7 nap alatt elpusztul. (rokabaratklub.hu)
 

Kapcsolódó cikkeink:

Segítség, vadállatkölyköt találtam 

Veszettségre hívja fel a figyelmet a NÉBIH 

Cikkajánló