Tekintélyes mennyiségű füst érkezett hazánk légkörébe

Hozzánk is eljutott a kanadai erdőtüzek füstje, ami nem csupán a műholdfelvételen észlelhető.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
idokep.hu
2023. július 11.

Hozzánk is eljutott a kanadai erdőtüzek füstje, ami nem csupán a műholdfelvételen észlelhető.

Az Atlanti-óceánt átszelő füstfelhő már több nappal ezelőtt megjelent Nyugat- és Délnyugat-Európa fölött, a magassági áramlatoknak köszönhetően pedig a Kárpát-medence fölé is eljutott, méghozzá nem is kis mennyiségben – olvasható az Időkép cikkében.

A kontinens, illetve hazánk fölé érkezett fátyolszerű füst nem csak a műholdfelvételeken érzékelhető. Naplemente és napkelte idején szabad szemmel is jól megfigyelhető: a horizont fölött szürkés, barnás sávként, sávokként jelenik meg.

Ez a füstfelhő a troposzféra felső részében található, ami a Föld felszínétől 8-15 kilométerre van. Ebben a régióban a füst tovább haladhat, vagy lassan leülepedhet a felszínre, a levegő páratartalmának, hőmérsékletének és más meteorológiai tényezőknek a függvényében – olvasható a bejegyzésben.

Bár a füst jelentős magasságban terjed, ha közelebb kerül a felszínhez, például egy időjárási front vagy egy szélcsendes időszak hatására, akkor befolyásolhatja a helyi levegőminőséget. Azonban ha eléggé felhígult, akkor nem okoz különösebb levegőminőségi problémákat.

Cikkajánló