Videó: Világító felhők a Börzsöny felett

Késő este és a kora hajnali órákban figyelhetők meg a horizont felett pompázó felhők, melyeknek ilyenkor van a szezonja.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Időkép
2022. június 15.

Késő este és a kora hajnali órákban figyelhetők meg a horizont felett pompázó felhők, melyeknek ilyenkor van a szezonja.

Ezek a felhők 75-85 km magasságban találhatók, kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (a rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben – olvashatjuk az Időkép honlapján, ahol egy videót is közétettek a Prédikálószék kilátójának webkamerafelvételéből, amin egy tegnap hajnali pompás égi tünemény látszik a Börzsöny felett.

Hazánkban éjszakai világító felhőket természetesen nem csupán a Börzsöny felett, hanem szerte az országban láthatunk.

A nagyjából június elejétől augusztus elejéig látható látványos jelenséget másfél-két órával napnyugta után illetve napkeltét megelőzően lehet megfigyelni.

Az elkövetkező hetekben érdemes lesz az éjjeli eget kémlelni, mert az északnyugati és északkeleti horizont felett nagyobb számú fényes világító felhőkre számíthatunk.

Ha még többet szeretnél megtudni erről a látványos égi jelenségről, kattints erre a korábbi cikkünkre!

Cikkajánló