Teleszórták odúval a budapesti parkokat

A denevérek és az énekesmadarak számos budapesti parkban kaptak vadiúj otthonokat a Gellért-hegytől kezdve a Tabánon keresztül a Népligetig.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sarlós Dávid / MME (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. március 8.

A denevérek és az énekesmadarak számos budapesti parkban kaptak vadiúj otthonokat a Gellért-hegytől kezdve a Tabánon keresztül a Népligetig.

Nem is keveset: összesen ezer darab odút helyeztek ki Budapesten a Főkert kezelésében álló parkokba a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai. Ebből a denevérek számára 50-et dedikáltak, a maradék 950 db a madaraké lesz.

Ahogy az MME oldalán olvasható, kétféle típusú mesterséges odút helyeztek ki, az egyiknek elsősorban a kékcinegék, a széncinegék és a csuszkák, a másiknak a seregélyek fognak örülni. Az említett a madarak nem építenek saját fészket, hanem mások fészkeit foglalják el, például a harkályfélékét, de ezekből nincs elég Budapest területén, ezért szükséges segíteni a fészkelésüket.


Most a Margit-sziget, az Óbudai-sziget, a Gellért-hegy, a Népliget, a Tabán, a Vérmező, a Városmajor, a Kubala László park, a Nehru part, a Március 15-e tér, a Feneketlen-tó, a Gesztenyés-kert, a II. János Pál pápa tér, a Szabadság tér, a Tímár utca, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Flórián tér gazdagodott mesterséges költőládákkal.

Az MME munkája ennyiben nem áll meg: szeretnék majd figyelni az odúfoglalásokat és a fészkelést, majd a költési időszak után következik az odúk kitisztítása.

Cikkajánló