Téli kalandok Holle anyó szárnyai alatt

Mikor Holle anyó felrázza dunnáit és nagy pelyhekben hull a hó, valósággal egész Ausztria felbolydul. A havas sportok szerelmesei előveszik „nyári álmukból” téli sportfelszereléseiket, és irány a hegy.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet
2014. október 14.

Mikor Holle anyó felrázza dunnáit és nagy pelyhekben hull a hó, valósággal egész Ausztria felbolydul. A havas sportok szerelmesei előveszik „nyári álmukból” téli sportfelszereléseiket, és irány a hegy.

Az osztrákok nagyon szeretik a téli sportokat és valósággal rajonganak a síversenyzőikért. A síelést méltán tarthatjuk az osztrákok nemzeti sportjának, hiszen - kis túlzással - szinte az anyatejjel szívják magukba a sítudást. Éppen ezért igen otthonosan mozognak a legkülönfélébb síléceken, snowbordokon, csúszásra alkalmas téli sporteszközökön.
 

A síelés az osztrákoknak kicsit olyan, mint a spanyoloknak a foci, amely meghatározza nemzeti identitásukat. Téli szezonban még a csapból is a téli sportok folynak, amit előszeretettel közvetítenek a televízióadók, s a Hüttékben, baráti társaságokban mindennapi beszédtémává válik a síelés.

 

 

Szikrázó napsütés, kék ég, fehér hó, friss levegő, síelés - élmény a javából!

 

A síkedvelők rajonganak versenyzőikért, bajnokaikért, nem csoda hát, hogy a sívilágbajnokságnak óriási jelentőséget tulajdonítanak. Például a Kitzbühelben megrendezett férfi lesiklás idején az egész ország a tiroli városkára figyel.
Ha pedig egy osztrák versenyző lesz a győztes, méltán válik sztárrá egész életére. Ennek a tiszteletnek örvend Toni Sailer is. Ő volt az első nemzetközi síszupersztár, aki három olimpiai aranyat és hét világbajnoki címet szerzett az 1950-es években.
Ausztria évszázadokon át jelentős nagyhatalomnak számított; a birodalom határain belül németek, csehek, magyarok, szlovákok, szlovének, bosnyákok és más nemzetek éltek egymás mellett.
Az egykori multikulturális környezetben kialakult kompromisszumkészség nagyon jellemző nyugati szomszédunkra. Ha téli szabadságunkat a „sógorokhoz” tervezzük, erről mi magunk is megbizonyosodhatunk.

Az osztrák síterepeket már-már zavarba ejtően széles a választék.
 

Stájerország - fuss sível az egészségedért!

 


 

 A téli sífutószezon kezdete a Ramsau am Dachsteinban 2014. december 5-től 8-ig tartott sífutó szezonnyitó

 

Az régóta köztudott, hogy a sífutás az egyik legegészségesebb téli testmozgás, hisz szinte minden izomcsoportot megmozgat. A mai modern sportorvoslás legkülönbözőbb módszerekkel - teljesítményfelméréssel, terheléses vizsgálattal, izomműködés-elemzéssel vagy EKG készítésével - járul hozzá a terhelés optimális kialakításához. Ezek a vizsgálatok nemcsak a testi egészség megőrzésében segítenek, az eredmények alapján kialakított program segítségével a stájer sífutópályákon végzett mozgásnak köszönhetően újra helyreállhat a testi-lelki egyensúly harmonikus egysége. A téli sífutószezon kezdete a Ramsau am Dachsteinban 2014. december 5-től 8-ig tartott sífutó szezonnyitó. Aki nem tud addig várni, az 2014. október 30-tól november 2-ig a Dachstein-gleccseren rendezett őszi sífutó tábor alkalmával hódolhat kedvenc téli időtöltésének.
 

Világbajnok Stájerország 2014/2015

Stájerország ismét bebizonyíthatja, hogy egyedülálló kompetenciával rendelkezik a télisportok és a téli sportrendezvények lebonyolítása terén. Ausztria zöld szíve ismét egy téli világbajnokságnak ad otthont és ezzel a világ egyetlen olyan régiója, amely már mind a hét típusú FIS világbajnokságot vendégül láthatta: alpesi sí világbajnokság (Schladming), északi összetett világbajnokság (Ramsau), sírepülés (Kulm/Bad Mitterndorf-Tauplitz), snowboard (Kreischberg/Murau), telemark (Kreischberg/Murau), freestyle sí (Kreischberg/Murau) és gyepsí (Gaal).
Emellett Ausztria zöld szíve a hideg évszakban is pihentető téli élmények és sportos aktivitások egész sorával csábít kikapcsolódásra, ráadásul a hamisítatlan stájer vendégszeretet és a szívélyesség mit sem változott az elmúlt években.

Karintia - napsütés, csillogó hó, meseszép síterepek, felhőtlen kikapcsolódás

 

 

Karintia a téli szórakozások széles palettáját kínálja


Az alpok-adriai régióban fekvő Karintiát kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt gyakran kényezteti a napsütés. Az ide látogatók hóesésben gazdag, mégis kellemesen enyhe klímájú telet és 100 órával több napsütést élvezhetnek, mint más, az Alpok főgerincétől nyugatra eső síterületeken. Ráadásul a tavalyi szezonban Holle anyó ezen a vidéken volt a legaktívabb, hisz a karintiaiakat kényeztette el az Alpokban legtöbb hóval. Például a Mölltal-gleccser hóbiztonsági szempontból győztes lett a világ legnagyobb, síterületeket tesztelő portáljának, a Skiresortnak a tesztjében. Karintia a téli szórakozások széles palettáját kínálja. 23 síterületen mindenki megtalálja álmai sípályáját.

Európa legnagyobb játszótere: korcsolyázz a Weissensee jegén

Télen a Weissensee - Ausztria legmagasabban fekvő tava -, Európa legnagyobb, állandóan befagyott természetes jégpályájává változik. A korizók szerelmesei 6,5 km²-en csúszhatnak a jégen. Aki szeretne megtanulni korcsolyázni, vagy fejleszteni szeretné technikáját, az kiváló tanácsokat kaphat a helyi korcsolyaiskola szakértő oktatóitól.

Hohe Tauern Nemzeti Park - Kalandos túrák hótalpakon

Éld át az idilli osztrák téli tájat. Izgalmas kihívást jelent, ha az érintetlen téli lejtőkön hótalpakon haladva, lépésről lépésre felfedezed a Hohe Tauern Nemzeti Park fantasztikus természeti kincseit. Tapasztalt vadőrök segítségével olyan helyszínekre juthatsz el, amelyekről eddig nem is álmodtál. Ha szerencséd van, túrád során akár még kőszáli kecske, szakállas keselyű, szirti sas, hófajd vagy zerge nyomaira is bukkanhatsz.
A Lavanttal régióban található Klippitztörlön pedig egy tájékozódási rendszer gondoskodik arról, hogy a hótalpas túra résztvevői tényleg ne maradjanak le semmilyen fontos látnivalóról.


Mölltali-gleccser - Hófehér élmények májusig

 Már az őszi hónapokban is tökéletesen karbantartott, természetes hóval borított sípályák várják a síelőket

 

Októbertől kezdve Karintia egyetlen gleccsersíterepén minden a téli élmények körül forog. A Mölltali-gleccseren az ősz már javában télnek számít: a síterepen már az őszi hónapokban is tökéletesen karbantartott, természetes hóval borított sípályák várják a téli sportok kedvelőit. Amennyiben az időjárás mégsem kedvezne a téli sportoknak, jól kiépített hóágyúrendszer segít, hogy az akár 3122 méteres magasságban lévő sípályákon minden adott legyen az élményteli lesikláshoz. A Mölltali-gleccser egészen 2015. május 10-ig tökéletes feltételekkel várja a téli sportok kedvelőit.
 

Cikkajánló