Teljes pompájukban virulnak a nárciszok Babócsán

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán számolt be arról, hogy gyönyörűen virágoznak a csillagos nárciszok a babócsai Basa-kertben. 

Szerző:
ddnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
Kozma-Bognár Tamás / DDNPI
2019. április 30.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán számolt be arról, hogy gyönyörűen virágoznak a csillagos nárciszok a babócsai Basa-kertben. 

A Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület 1977 óta védett kultúrtörténeti és növénytani értékei miatt. A mintegy 13 hektáros terület egyedülálló értéke a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris), mely fehér virágszőnyegként borítja a mezőt tavasz derekán - írja a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

 

 

A história szerint a kert onnan kapta a nevét, hogy a török hódoltság idején területét a helyi basa ültette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágon nem fog az idő, minden áprilisban kibontja szirmait. Azonban az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya kb. 15%-ra csökkent, de virágzáskor így is elragadó látványt nyújt.

 

 

A két nárciszt megkülönböztetni virágtakarójának lepelleveleiről, valamint levelének hosszáról lehet. A fehér nárcisz levelei hosszúak és vastagok, virágtakarójának lepellevelei kerekdedek, oválisak és egymást részben átfedik, teltebb képet adva így a virágnak. A csillagos nárcisznak ezzel szemben keskeny, elliptikus lepellevelei vannak, melyek egymást alig fedik át, és levelei is rövidek és keskenyek. Magyarországon védett növényfaj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Siker hazánk egyik legveszélyeztetettebb növényfajának megmentésében

Virágba borult a Budai Arborétum

Arborétum a Tisza-parton

Budakeszi zöld oázisa 

Cikkajánló