Teljesen megújul a Festetics-kastély parkja

Mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással, az eredeti tervek szerint állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját, de a múzeumegyüttes új funkciókkal és látványosságokkal is bővül.

Szerző:
MTI
Fotó:
helikonkastely.hu
Gulyás Attila
2017. március 24.

Mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással, az eredeti tervek szerint állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját, de a múzeumegyüttes új funkciókkal és látványosságokkal is bővül.

 

Az 1980-as években épült, a parkot akkor kettévágó közút megszüntetésével a jelenlegi négyszeresére bővítik, illetve a felújítás során 24 hektárosra bővülő kastélyparkot az eredeti, 1880-as években, Angliában készült tervek alapján állítják majd helyre. A ma nagyrészt elhanyagolt területet évtizedeken át a honvédség használta, az 1980-as években pedig egy közúttal is kettévágták. Ez utóbbit megszüntetik, és vele párhuzamosan új utat építenek, illetve kocsizható formában ismét helyreállítják a Fenékpusztára vezető, hét kilométer hosszú emblematikus fenyves allét is. A kastélypark felújítása mellett 2019-ig rekonstruálják az egykori kertészetet, felújítják a kastélybelső kiállításának gépészeti rendszerét, bővítik a Vadászati Múzeumot, mögötte visszaállítják az egykori lovas és agárpályát, valamint a fejőházat is.

 

 

Az országszerte 39 várat és kastélyt érintő, Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében több mint 55 milliárd forintot szánnak az egykori kulturális és történelmi „fellegvárak” helyreállítására. A tartósan állami tulajdonban maradó várakat és kastélyokat nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is „rehabilitálják”, vagyis ismét élettel kívánják megtölteni, közösségi, kulturális térként hasznosítva őket, ahol a látogatók számos szolgáltatást vehetnek igénybe, meghosszabbítva ezzel a tartózkodási idejüket is.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Melyik magyarországi kastélyban járunk?-kvíz

Kilátótorony és főúri utazások a keszhelyi Festetics-kastélyban

Nyugat-Balaton-Kincs, ami van

Cikkajánló