Terített asztal lehet a szántóföld

A vonulás előtti gólyák csapatostul követik a szántást végző gépeket. Ezt az érdekes jelenséget örökítette meg egy türelmes természetfotós.

Szöveg és fotó:
2019. szeptember 3.

A vonulás előtti gólyák csapatostul követik a szántást végző gépeket. Ezt az érdekes jelenséget örökítette meg egy türelmes természetfotós.

Az európai fehérgólya-állomány nagy része már augusztus elején megkezdte több ezer kilométeres vándorútját Afrika felé. Az alföldi vizes élőhelyek közelében található legelőkön csoportokba verődve is megfigyelhetőek. A kettőtől akár több száz főig terjedő csapatok aztán előszeretettel keresik fel a bő táplálékforrást nyújtó helyeket. Kevesen tudják, de a frissen szántott föld is egy táplálékban nagyon gazdag közeg számukra.

Érdekes módon a zajos gépektől nem félnek, de amint kiszáll a vezető, felrebbennek


Az eke által mélyen kiforgatott föld terített asztallá változik, a felszín alatt eddig megbújó állatokra ezután halálos veszély leselkedik. Kiszántott rágcsálók: pockok, egerek, hörcsögök keresik ilyenkor a menekülő utat. A gép által a növényzetről felzavart szöcskék, sáskák is kiváló, energiában gazdag élelemként szolgálhatnak. A földben élő kétéltű- és hüllőállománynak is van félnivalója. A gólya, lévén rendkívül vegyes táplálkozású ragadozó, előszeretettel fogyaszt a békákon kívül siklófajokat is, és természetesen a nagyobb méretű gilisztákat sem veti meg.

A látványból ítélve itt már túl vannak az ebéden, és valószínűleg a desszerten is...

A több ezer kilométeres, Száhil övön átívelő vándorút előtt minden lehetséges energiaforrás értékes lehet. A művelést végző mezőgazdasági jármű közelében a madarak bátran mozognak, és kitartóan gyűjtögetnek, egészen addig, míg a traktorvezető ki nem száll. Egy vérbeli természetfotósnak ez esetben is érdemes figyelni, mert sokszor az ilyen termikeken felfelé köröző gólyacsapat odavonz más hasonló méretű, de kevésbé gyakori madárfajokat. A ritka fekete gólya és sok esetben például parlagi sas is gyakran felkering velük. Amint a vezető visszaül a járműbe a madarak lassan visszaérkeznek, és folytatják a táplálkozást, a már jóllakott egyedek pedig kisebb csoportokban pihennek, tollászkodnak.

Ahol száz gólya jól lakik, ott egy barázdabillegető sem marad éhesen

Köszönjük az írást és a képeket Morvai Szilárdnak!

Kapcsolódó cikk:

Fekete éve van a fekete gólyáknak Gemencen

Cikkajánló