Természetjárás ebekkel

Sokan kutyával indulnak el túrázni, kirándulni, ami nagy felelősséget jelent az eb gazdájának.

Szerző:
forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
2013. október 11.

Sokan kutyával indulnak el túrázni, kirándulni, ami nagy felelősséget jelent az eb gazdájának.

Többen nem tudják, hogy jogszabály is rendelkezik arról, milyen feltételekkel sétáltathatunk kutyát az erdőkben, ezért fontos, hogy az ebek gazdái is tisztában legyenek ezzel. A Pilisben megkezdődött az erdőfelújítási munkák előkészítése, és jó hír a kirándulóknak, hogy a vadászatok miatt időszakos látogatási korlátozással érintett gödöllői és budakeszi erdőterületek újra szabadon látogathatóak.

 

Gyakori probléma az erdőben, hogy egy szabadon szaladgáló kutya odaszalad, esetleg ráugrik a szemből jövő kirándulókra, futókra, üldözőbe veszi a kerékpárosokat. Ezeket a kellemetlen találkozásokat meg lehet előzni, de a kutya gazdájának tudnia kell, hogy nem mindenki kutyabarát, aki az erdőt járja.

 

Elsősorban a vadon élő állatok védelmében indokolt az erdőkben a kutya szorosabb felügyelete. Minden évben elhullanak őzek, mert sétáltatott vagy rövid időre elkóborló kutyák üldözik, meghajtják őket. Sokszor autó alá kerülnek vagy kerítésnek szaladnak, de például tél végén előfordul, hogy végelgyengülésben elpusztulnak.

 

Ha naponta esetleg többször megkergetnek egy vemhes őzet, tél végén, legyengülve könnyen elpusztulhat. Egy jó szimatú, fürge kutya kiszagolhat egy búvóhelyet, megzavarhatja, vagy elüldözheti a pihenő állatot, pedig az erdő neki menedéket és életteret nyújt. Már a kutyára és a gazdára nézve is veszélyt jelenthet, ha véletlenül vaddisznóval találkozik a szabadon lévő kutya, aki várhatóan alulmarad egy kialakuló csetepatéban.

 

 

Természetesen nem csak az állatok, hanem a többi turista, erdőjáró, sportoló miatt is fontos, hogy a kutya tulajdonosa körültekintő legyen. Sokan tartanak a kutyától, vagy egy ugató, ugráló kutyától annyira megijednek, hogy menekülni kezdenek, ami nem szerencsés, hiszen a kutya kiszámíthatatlanul reagálhat. Különösen a gyermekes családok tartanak attól, hogy a kisebb, védtelen gyermeket véletlenül megharapja, vagy felborítja egy négylábú. A szülőket pedig nem nyugtatja meg, ha a gazdája a távolból kiabál, hogy nem bánt, csak játszani akar.

Erről a kérdésről egyébként jogszabály is rendelkezik, mert a szabálysértésekről szóló törvény értelmében "természeti területen" pórázon, és ha lehet, szájkosárral kell sétáltatni a kutyákat. A szabályalkotók éppen az előbb bemutatott esetek elkerülése miatt szabályozták ezt a kérdést és a legtöbb állatvédő szervezet is hasonló véleményt fogalmaz meg a felelős kutyatartásról.

Cikkajánló