Több mint 30 köbméternyi hulladék a PET Kupán

30 ezer pillepalackot és egyéb szemetet, összesen több mint 30 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa résztvevői, akik hat nap alatt haladtak végig műanyag palackokból „ácsolt” hajókon a Felső-Tiszán.

Szerző:
MTI
Fotó:
Facebook / PET Kupa
2015. július 28.

30 ezer pillepalackot és egyéb szemetet, összesen több mint 30 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa résztvevői, akik hat nap alatt haladtak végig műanyag palackokból „ácsolt” hajókon a Felső-Tiszán.

 

 

Az esemény egyik szervezője, Hankó Gergely beszámolója szerint a tizenhat hajóból álló legénység a harmadik alkalommal megrendezett akció keretében több mint kétszer annyi hulladéktól tisztította meg a folyót, mint az elmúlt években.


A szemetet idén már szelektálták is, így az újrahasznosító művekbe, és nem hulladéklerakóba kerül. Hankó Gergely a szemét eredetéről megjegyezte: a palackok felirata árulkodó. Míg a Felső-Tiszán sok Ukrajnából és Romániából származó hulladékot találtak, lejjebb egyre több a magyar feliratú palack. A munkát a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is segítette.


A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben a „legénység” minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból.

 


Molnár Attila Dávid természetfilmes, aki szintén részt vesz az esemény szervezésében, tavaly így foglalta össze a Kupa lényegét: „A PET Kupa különlegessége, hogy nem csupán egy filmforgatás, hanem önmagában is életképes rendezvény. Aki kapcsolatba kerül vele, az mind a magáénak érzi, és hozzáteszi a sajátját. Örömmel indítottuk útjára. Abban különbözik más filmjeinktől, hogy nem csak áttételesen segít a környezetnek, mint egy környezeti problémáról szóló műsor; a Kupa aktivitást követel, a résztvevők egészen konkrétan szedik a szemetet a Tiszából. Ilyen szempontból ez egy egyedülálló kezdeményezés, nagyon büszkék vagyunk rá. Bízunk benne, hogy a figyelem ráirányításával és az indulók számának növekedésével hozzájárulunk a dolgok változásához.”

 

Az esemény hivatalos honlapja: petkupa.hu


Csekkold a PET Kupa Facebook-oldalát is: https://www.facebook.com/petkupa
 

 

Cikkajánló