Több tízezer csemetét ültettek a jégkár miatt

De még ennyi is kevés lesz, a kármentesítési és ültetési munkák 2016-ig elhúzódnak.

Szerző:
Pilisi Parkerdő
Fotó:
Pilisi Parkerdő
2015. május 18.

De még ennyi is kevés lesz, a kármentesítési és ültetési munkák 2016-ig elhúzódnak.

A tavaly decemberi jégkár a Pilisi Parkerdő 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből több mint 9000 hektár súlyosan károsodott - derül ki az erdőgazdaság legfrissebb beszámolójából. A mentesítési munkálatok a nyári időszakban is folytatódnak és várhatóan 2016-ra is áthúzódnak.

 

A jégkár számos frekventált erdei és turistautat, valamint kirándulóhelyet is megrongált, a Pilisi Parkerdő szakemberei elsőként ezekre a helyekre összpontosították az erőforrásokat: a veszélymentesítésnek köszönhetően máig közel 1300 kilométernyi erdei és turistautat tettek rendbe és szabadítottak fel - köztük nemrég a Dobogókő környéki leglátogatottabb útvonalat, a Thirring-körutat.


Az utak járhatóvá tétele mellett folyamatosan zajlott a kármentesítés, és a sérült faanyag elszállítása a területekről. Április végéig 530 hektáron már befejeződtek a munkálatok, további 5000 hektáron pedig folyamatban van a kárelhárítás. A munka nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy mintegy 3300 hektárra minden lehetséges kapacitás felhasználása ellenére sem jutottak még el a szakemberek.


A kárfelszámolás során a lehető legtöbb helyen olyan kíméletes fakitermelési technológiákat alkalmaznak, mint a lovas fogattal vagy kötélpályával történő faanyagmozgatás. Az erdészek a helyreállítás során az erdő természetes regenerálódó képességét igyekeznek segíteni. A munkálatok során a Pilisi Parkerdő szakemberei a sérült fákat a károsodás mértéke szerint kategóriákba sorolják, és lehetőség szerint minden olyan egyedet visszahagynak, amelyek életképes korona fejlesztésére alkalmasnak látszik. Talaj- és természetvédelmi szempontok alapján egyrészt mozaikszerűen maradnak vissza olyan erdőrészletek, amelyekben semmiféle beavatkozást nem végeznek, másrészt az egész károsodott területen összefüggő hálózatban hagynak hátra földön fekvő és lábon álló holt faanyagot. Mindez biztosítja az erdei ökoszisztéma szempontjából rendkívül értékes, az élővilág számára élőhelyet nyújtó korhadt faanyag jelenlétét.

 

A jégkár miatt körülbelül 130 hektáron kell majd ültetéseket végezni. A legelső mentesített területeken áprilisban megkezdődhettek az ültetések, így több tízezer kocsánytalan tölgyet, bükköt és hegyi juhart ültettek. A nagyobb területet érintő erdősítések a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság elpusztult fenyveseiben ősszel folytatódnak.

Cikkajánló