Top 5 kihagyhatatlan ökoturisztikai úti cél

Aki igazán szereti a természetet, az nemcsak élvezni kívánja annak szépségeit, de minél többet is meg akar tudni róla. Számukra kínálnak remek lehetőséget az ökoturisztikai látogatóközpontok, amelyekből ma már egyre többet találhatunk országszerte.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
TM archívum
2015. május 26.

Aki igazán szereti a természetet, az nemcsak élvezni kívánja annak szépségeit, de minél többet is meg akar tudni róla. Számukra kínálnak remek lehetőséget az ökoturisztikai látogatóközpontok, amelyekből ma már egyre többet találhatunk országszerte.

Színvonalas kiállításaik és programjaik túllépnek a múzeumok hagyományos „mindent a szemnek, semmit a kéznek” felfogásán. Az érdeklődő aktív szemlélőként, játszva szerezhet ismereteket, és kerülhet még közelebb a természethez. A látogatóközpontok persze nemcsak bemutatnak, de változatos programjaikkal, rendezvényeikkel egyfajta találkozóhelyet is jelentenek a természetszerető emberek és a térséget megismerni vágyó turisták számára.

 

A darvak világa

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy

 

Fotó: Lisztes László, HNPI

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontja remek kiindulópontja lehet egy kirándulásnak, hiszen teljes körű információt kaphatunk a térség turisztikai lehetőségeiről, de kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség, a kézművesudvarban pedig 13 látványműhelyben ismerkedhetünk meg az e vidékre jellemző mesterségekkel.


A Hortobágy élővilága című kiállításon egy időkút meséli el a Hortobágy történetét. Megtudhatjuk, hogyan változott a táj az elmúlt évezredek során, hogyan formálta azt az ember és a természet tartós együttélése, egészen az őskortól napjainkig. Megismerkedhetünk a puszta élővilágával is, többek között az itt élő ragadozó madarakkal, kisemlősökkel, a mocsarak és a halastavak élőlényeivel.

A Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyik legféltettebb értéke a daru, amely egykoron fészkelt is errefelé, napjainkban pedig vonulóként tűnik fel tavasszal és ősszel. Az egyik legfontosabb pihenőhelynek számító Hortobágyon októberben akár 100 ezer daru is időzhet egyszerre. Természetesen a látogatóközpontban is kiemelt figyelmet kapott a faj, amelynek egy külön kiállítást szenteltek. Az interaktív tárlaton nemcsak a közönséges vagy szürke daruval, hanem bolygónk mind a 15 darufajával megismerkedhetünk.
 

Infó: hnp.hu

 

Kis természettudósok játszóháza

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont - Mosonmagyaróvár

 

Fotó: Furura Interaktív Természettudományi Élményközpont

 

„Átélni, kutatni, játszani” - ez a mottója a 2014-ben a legjobb ökoturisztikai központnak választott FUTURA intézményének. Az élményközpont egy hajdani gabonaraktárban kapott otthont, a háromszáz éves falak között azonban nem a múlt, sokkal inkább a jövő várja a betérőket.

Az állandó kiállításon a gyerekek izgalmas játékokon keresztül tanulhatnak például a víz körforgásáról, a folyók munkájáról, a szél felszínformáló erejéről, de a szélerőművek működéséről és a villámok keletkezéséről szintén szó esik. Van itt planetárium és Science Show is, látványos fizikai és kémia kísérletekkel, a Tesla-transzformátorral pedig villámokat tudnak generálni.

A FUTURA pincéjében a ma már hungarikumnak számító szabadulójátékokba is belekóstolhatunk, persze a tudományt itt sem kell mellőznünk. A játék célja a genetikai laborból való szabadulás, valamint az időkapcsoló kiiktatása, amivel megakadályozhatjuk egy különös lény újjászületését. Mindeközben persze rejtélyeket és izgalmas feladatokat kell megoldani, mert a küldetés csak így sikerülhet.
 

Infó: futuramoson.hu

 

A Kőszegi-hegység titkai
Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont - Kőszeg

 

Fotó: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

 

Az intézmény a környék jellegzetes élővilágát mutatja be. Az interaktív kiállítóteremben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettel, a Kőszegi-hegység természeti értékeivel és a madarak életével. Kipróbálhatják például a madárcsőrkesztyűkkel, hogy vajon madárként menne-e a táplálékszerzés, egy sötétkamrában meghallgathatják az éjszaka madárhangjait, egy kamera segítségével pedig a siketfajd hétköznapjait is megleshetik.

A központ mellett található a Chernel-kert. A kicsiny arborétum a Chernel család birtoka volt, amelyet 1898-ban Chernel István ornitológus madárvédelmi mintateleppé alakított. A mintegy 2,5 hektárnyi területen közel kétszáz fás szárú növényt mutatnak be, köztük a legjelentősebb értéknek számító kínai vörösfenyőt. A kertben sérült madarakat gondozó telep is működik, ahol a látogatók testközelből figyelhetik meg az ott élő állatokat. Végigjárhatjuk hazánk egyetlen, élő védett növényeket bemutató tanösvényét is, ahol több mint száz természetvédelmi oltalom alatt álló és veszélyeztetett faj látható. A tanösvény nem csupán a bemutatási célokat, de a génmegőrzést is szolgálja.
 

Infó: orseginemzetipark.hu

 

A Keszthelyi-hegység nyugati kapuja
Természet Háza - Gyenesdiás

 

 

A Természet Házával nemrég újabb érdekes látnivalóval gazdagodott a sokszínű Keszthelyi-hegység. A kor igényeihez alkalmazkodva a kiállítást interaktív látványelemekkel, vizuális és akusztikus elemekkel tették még érdekesebbé. Megismerhetjük a Keszthelyi-hegység földtörténetét, domborzatát, állat- és növényvilágát, de a térség erdő- és legelőgazdálkodásáról, szőlő- és gyümölcstermesztéséről is sokat megtudhatnunk. A bemutatótér központi része a hegység jellemző élőhelyeit bemutató dioráma.

A Bakonyerdő Zrt. gyenesdiási látogatóközpontja, a Keszthelyi-hegység nyugati kapujaként, a jövőben minden bizonnyal a gyalog-, a kerékpáros és lovas turizmus központja lesz. A közelben található a Festetics Imre Állatpark, ahol a tradicionális magyar háziállatok mellett gím- és dámszarvasokkal, őzekkel is találkozhatunk.
 

Infó: bakonyerdo.hu

A legnagyobb édesvízi akvárium
Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló

 

Fotó: Tisza-tavi Ökocentrum

 

Négy szint, 2600 m², 10 hektár, 500 ezer látogató: számokban röviden így jellemezhetnénk a Tisza-tavi Ökocentrumot, amely a Tisza-tó és a Tisza völgyének rejtett csodáit mutatja be.


Az Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, amelynek össztérfogata 735 ezer liter. A látványos akváriumóriás alagútjában sétálva tényleg a víz alatt érezhetjük magunkat, miközben fejünk felett épp egy óriási méretű viza úszik el. A gyerekek legnagyobb kedvencei kétségkívül az itt élő vidrák, amelyekkel naponta háromszor, látványetetésen lehet találkozni. A földszinten a kétéltűek és a hüllők rejtélyes világába pillanthatunk be, az első emeleten pedig mikroszkópok segítségével a tó parányi élőlényeit ismerhetjük meg.


A főépületet egy héthektáros szabadidőpark veszi körül, ahol állatbemutatókkal és játszótérrel várják a gyerekeket. A tájház, a halászskanzen és a hagyományőrző baromfiudvar a 19. századi alföldi világot idézi meg.
 

Infó: tiszataviokocentrum.hu

Ha bejöttek a tippjeink, sorozatunk következő részében újabb 5 gyerekbarát ökocentrumot mutatunk be.

 

A témáról bővebben a Turista Magazin 2014. december-januári számában olvashatsz.

Cikkajánló