Transzbükki vándortábor októberben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság háromnapos, természetvédelmi szakvezetéssel egybekötött gyalogos vándortábort szervez a Bükk-fennsíkot bejárva, nyugat-keleti irányban átszelve a Bükköt, megtapasztalni a hegység számos természeti és kultúrtörténeti kincsét.

Szerző:
BNPI - Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály
Fotó:
Gulyás Attila
2014. szeptember 22.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság háromnapos, természetvédelmi szakvezetéssel egybekötött gyalogos vándortábort szervez a Bükk-fennsíkot bejárva, nyugat-keleti irányban átszelve a Bükköt, megtapasztalni a hegység számos természeti és kultúrtörténeti kincsét.

Ha érdekel a természetvédelemben dolgozó szakemberek munkája, nem hagy hidegen az őszi erdő szépsége, a természet nyugalma és mindezt jóleső mozgás közben, hozzád hasonló emberek társaságában szeretnéd átélni, itt a helyed! A tábor időpontja 2014. október 3-5 (péntek-vasárnap).

 

Az útvonal:

1. nap: Bélapátfalva - Katonasírok - Kelemen széke (704 m) - Őr-kő (880 m) - Cserepes-kői barlangszállás - Őserdő - Tar-kő (950 m) - Zsidó-rét - Hármaskút - Bánkút

Találkozás 9:45-kor Bélapátfalván, a „Bélapátfalvi Cementgyár vasúti megállóhely” -nél. Indulás 10:00-kor. A Lak-völgyi-tó mellett elhaladva beérünk az erdőbe, majd megkezdjük a mai napra „előírt” ezerméternyi szintemelkedésünket. A Katonasíroknál megemlékezünk a 2. világháborúban itt húzódó frontvonalon harcolókról, majd egy kitérőt teszünk a Kelemen székére, ahol a bronzkorban a Bükk legimpozánsabb földvára állott. Első igazi kilátópontunk az Őr-kő teteje lesz, itt érjük el a fennsíkot, amit a híresen látványos kövek vonulatának végigjárásával ünneplünk meg. Utunk közben megnézzük a Cserepes-kői barlangszállást és a kétszáz éve érintetlen Ősbükköst. Túránk egyik legmagasabb pontját és egyben legszebb kilátóhelyét a Tar-kövön találjuk. Ezt követően a fokozottan védett Zsidó-rét dolinái következnek, majd az egykor itt zajló üveggyártásról nevezetes Huta-rét és a Faktor-rét érintésével megérkezünk Bánkútra, ahol a szállás és a vacsora vár.

Táv: 18 km

Szint: 1000 m fel / 500 m le

(Szállás: Bánkúti turistaház)

 

 

A Lak-völgyi tó a Bélkővel, Bélapátfalva fölött

 

2. nap: Bánkút - Csipkéskút - Jávorkút - Bolhás - Sebes-víz - Ómassa - Szentlélek

Reggeli után bepakoljuk mindenünket és továbbállunk, hiszen újabb látnivalók, erdők és rétek várnak, immár a fennsíkon. Meglátogatjuk Csipkéskúton a híres szilvásváradi lipicai ménes csikóit, átkelünk a jávorkúti Ősfenyvesen és a Nagy-fennsík egy víznyelőkkel és dolinákkal lyuggatott részén, majd eljutunk a kevéssé ismert Sebes-víz forrásához, ahol gyönyörűen tanulmányozható az édesvízi mésztufagátak keletkezése. A Garadna-völgybe leérve Ómassára visz az utunk, a völgy túlsó oldalán felmászva pedig a szentléleki pálos kolostor romjai fogadnak. Második napi szállásunk a Szentléleki Turistaházban lesz, az elmaradhatatlan vacsorával egyetemben.

Táv: 16 km

Szint: 200 m fel / 450 m le

(Szállás: Szentléleki Turistaház)

 

 

Tavaszi áradás a Sebes-víz-völgyben

 

3. nap: Szentlélek - Örvény-kő (764 m) - Magos-kő (635 m) - Udvar-kő-bg. - Kőlyuk - Szeleta-bg. - Felsőhámor - Lillafüred (Szt. István-bg.)

Utolsó napunkat a Kis-fennsík bejárásával töltjük, az Örvény-kő magaslatáról észak és nyugat, a Magos-kőről pedig dél és kelet felé élvezhetjük a környező tájat. Ezen a napon a továbbiakban a barlangoké a főszerep, felkeressük a Dante pokla néven elhíresült Udvar-kő-barlangot, egy rövid overálos barlangtúrát teszünk a Kőlyukban, majd az ősember egykori lakhelyeként ismert Szeleta-barlangot és Lillafüredre leérve - a település többi nevezetessége között - a látogatók számára kiépített, idén felújított Szt. István-barlangot is felfedezzük.

Táv: 12 km

Szint: 200 m fel / 300 m le

 

 

Dédestapolcsány és a Láz-bérci víztározó az Örvény-kőről

 

Tudnivalók:

Utazás: Bélapátfalvára Egerből 9:00-kor indul a vonat, amivel a helyszínre megyünk, ezért már az egri vasútállomáson is találkozhatunk a vonattal érkezőkkel. Ugyanekkor autóbusz is indul Egerből Bélapátfalva felé. Autóval érkezőknek javasolt Egerben leparkolni és vonattal vagy busszal menni az indulási helyre, mivel vasárnap Egerbe fogunk visszaérkezni, 17:15 -re.

 

Ajánlott felszerelés: Nagy hátizsák (40-80 literes), benne hálózsákkal, kb. egynapi vízzel és élelemmel, fejlámpával, esőkabáttal, sapkával, vékony kesztyűvel, tartalék ruhával). Túrabakancs, túranadrág, lehetőleg technikai (könnyen száradó) alsóruházat, polár felső vagy pulóver.

 

Szállás, élelem: Turistaházakban, emeletes ágyakon, ágynemű nélkül, saját hálózsákban. Ha valaki nem hoz saját hálózsákot, a helyszínen bérelhet magának ágyneműt 400 ft/alkalom áron. Zuhanyzási lehetőség van. Meleg vacsora és bőséges reggeli a szállásoknál vár bennünket. Kérjük a vegetáriánus résztvevőket, jelentkezéskor ezt jelezzék. Ebédre való élelmiszert mindenki hozzon magával!

 

 

Pihenő a Cserepes-kői barlangszállásnál

 

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 30.


A szállásokról bővebb info: http://otthonrolide.eu/bukkszek/

http://www.bankut.hu/szallas.html, http://www.holloscamping.hu/galeria

 

Időjárás: Középhegységi környezet mérsékelt időjárással, de a 900 méteres magasság és a terület tagoltsága nagyobb szélsőségeket, hidegebb körülményeket is teremthet. Október eleje az év egyik legszebb időszaka az erdőben, de az időjárás nehezen kiszámítható, napsütés éppúgy lehet, mint eső, köd, akár fagyhat is, erre fel kell készülnünk réteges öltözékkel, esőkabáttal, vízálló bakanccsal, tartalék száraz ruhával.

 

További információt ezen a címen, vagy a 20/8016715 telefonszámon kérhettek.

 

 


 

Cikkajánló