Tudod, mennyi port szűrnek meg a fák?

Megmutatjuk, milyen hasznosak a fák és más városi zöldfelületek e tekintetben is.

Szerző:
Turista Magazin
2022. március 25.

Megmutatjuk, milyen hasznosak a fák és más városi zöldfelületek e tekintetben is.

A fák és a városi zöldfelületek egy sor ún. ökoszisztéma szolgáltatást nyújtanak az emberek számára. A globális klímaváltozás és a fák kapcsán elsősorban azok szénmegkötő képességéről szoktunk olvasni, illetve arról, hogy mivel a fák a fotoszintézis során oxigént termelnek, így a széndioxid megkötése mellett ezzel is hozzájárulnak az élhetőbb környezethez.

A város porernyői

Leveleik révén azonban a fák (és más növények is) a porszennyeződés jelentős részét is kiszűrik egy város levegőjéből. A városi fák leveleit megfogva ezért lesz koszos a kezünk. Budapesten például naponta sok-sok tonna por rakódik le és ennek a pornak mintegy 70%-át Budapest növényei kiszűrik.

Persze a por, mint olyan, sokféle lehet, a légszennyezés pedig roppant összetett környezetvédelmi probléma. A baj az, hogy az Európai Számvevőszék korábbi jelentése szerint Magyarország a negyedik legrosszabb levegőjű uniós tagország.

Olyannyira, hogy e jelentés szerint a téli időszakban a légszennyezettségi adatok esetenként még a köztudottan rossz kínai és indiai adatokat is meghaladják.

A dolog mélyére most nem ásunk, de pár megdöbbentő tényt érdemes rögzíteni.

Légszennyezési gyorstalpaló a szálló por kapcsán

Az igazi problémát az antropogén forrásból származó, 10 µm-nél kisebb átmérővel rendelkező szilárd részecskék jelentik, mivel ezek könnyen bejuthatnak a felső légutakon át a tüdőbe, s ezáltal egy sor krónikus betegség kialakulásához, és évi sok ezer korai halálhoz járulnak hozzá. Ezek a részecskék leginkább tüzelés (szén, fa, olaj, hulladék), közlekedés, energiatermelés és ipari tevékenységek következtében kerülnek ki a légkörbe, jelentős arányban inkább télen, amikor éppen nincs lombozat.

Természetjáróként minden bizonnyal neked is fontos a környezet állapota, szóval ne felejtsd: naponta megtett sok száz döntéseddel mind-mind tehetsz a környezet védelme és az ökológiai válság elkerülése/mérséklése ellen. Az aktív cselekvés ráadásul a klímaszorongás ellen is hatékony módszer! Az avarégetés súlyos következményeire már mi is felhívtuk a figyelmet ebben a cikkünkben. De sokat tehetsz a légszennyezés csökkentéséért, ha például közösségi- vagy aktív közlekedési módokat használsz. Hogy mi mást tehetsz még, arról például itt tájékozódhatsz!

A cikkhez felhasználtuk az Országos Erdészeti Egyesület kampányát és Dr Nádai Magda: Erdei számos-képes könyvét.

Cikkajánló