Tudod, mit nevezünk ördögyűrűnek?

Nincs köze a néphithez vagy az ékszerhez. Egy nyár közepén aktuális jelenségről van szó, ami az őzekkel kapcsolatos.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. július 28.

Nincs köze a néphithez vagy az ékszerhez. Egy nyár közepén aktuális jelenségről van szó, ami az őzekkel kapcsolatos.

Az ördög- vagy más nevén boszorkánygyűrűnek nevezett jelenséget őznász idején láthatjuk az erdőben. Az őzek üzekedése július második felétől augusztus közepéig tart, ilyenkor a felhevült bak körbe-körbe hajtja a vele incselkedő sutát. Ennek a többnapos, kitartó udvarlásnak következtében letapossák a növényzetet, létrehozva egy körcsapát. Ezt a csapát hívják ördöggyűrűnek.

Az őz az egyetlen szarvasféle, amelynek embrionális fejlődése nem folyamatos. A párzást és a megtermékenyülést követően az embrió fejlődése néhány osztódást követően a szedercsíra (morula) stádiumban leáll és az embrió csak december végén, január elején ágyazódik be. A magzati fejlődés csak ezt követően folytatódik, és a vemhesség ideje akár több mint 300 nap is lehet. Az őzgidák április és július között születnek meg, nagy többségük május–júniusban. A kifejlett őzsuta jellemzően két őzgidát ellik, de előfordulhat három, sőt nagyon ritkán a négy utód is.

Az üzekedési időszakban a bakok jóval figyelmetlenebbek, mivel nem igazán tudnak másra koncentrálni a suták felhajtásán kívül. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a rendőrség azt kéri az autósoktól: ne csak a vadveszélyt jelző táblák után vezessenek a szokásosnál óvatosabban!

Cikkajánló