Szemet gyönyörködtető természetfilmek Magyarországról

Ha kicsit is érdekel a természet, ezeket a hazai filmeket ne hagyd ki. A pandémia miatti bezártságérzést kipróbáltan remekül oldják. A teljesség igénye nélkül szubjektív válogatás következik.

Szöveg:
Fotó:
Tassy Márk
2021. április 19.

Ha kicsit is érdekel a természet, ezeket a hazai filmeket ne hagyd ki. A pandémia miatti bezártságérzést kipróbáltan remekül oldják. A teljesség igénye nélkül szubjektív válogatás következik.

A Vad-sorozat remekei

A Vad Magyarország – A vizek birodalma az utóbbi évek egyik megkerülhetetlen természetfilmjévé nőtte ki magát, nem véletlenül. Azon kívül, hogy egy csomó hazai és nemzetközi díjat bezsebelt, az alkotóknak ezúttal valóban fantasztikus látványvilágot sikerült létrehozniuk. A film az ártéri erdőkhöz kötődő állatfajok mindennapjait követi nyomon, téltől télig. Főszerepben egy rétisaspár, egy kíváncsi vidra, sok-sok gímszarvas, szürke marha és balin, ellenpontnak pedig egy halász meg egy gulyás. Parádés képeket láthatunk zsákmányszerzésről, jég alatt vermelő harcsákról, szarvasok „táncáról” a Gemenci-erdőben, vagy balinok vándorlásáról, melyek a lazacokhoz hasonlóan zúgókon felugrálva jutnak el ívóhelyükre, csak éppen nem a világ túlsó felén, hanem a Zala folyón. Tökéletes természetfilmélmény, csak egyetlen hibát tudunk neki felróni, hogy túl rövid. Több órán át elnéztük volna. Nagy mázlijuk van a mai gyerekeknek, hogy kaptak ajándékba egy új Gyöngyvirágtól lombhullásig-ot. A Youtube-on bármikor megnézhető, nem érdemes kihagyni:

A Vad Szigetköz – A szárazföldi delta azért is érdekes alkotás, mert minden megvan benne, amit egy jó természetfilmtől elvárhat az ember. Elképesztő képi világ, látványos légi és különleges víz alatti felvételek, szerelmi drámák és akciófilmbe illő jelenetek, mindez gyönyörű természeti, ártéri díszletben. A történet februárban kezdődik, és egy évet ölel fel. Az évszakok egymásutánjában mutatja be a Szigetköz és a Duna szebbnél szebb arcait. A főszereplők egy hódcsalád tagjai, de a bütykös hattyúk, valamint a kormoránok is jó ismerőseinkké válnak a film során. A dramaturgia végig feszes, egyetlen pillanatra sem enged elkalandozni, a történések fogva tartanak, a képek odatapasztanak a képernyő elé, és ehhez jön még a jól megkomponált zene és a remek narráció, Szersén Gyula mély, megnyugtató, dörmögő hangjával. Nem gondoltam, hogy végig le tud kötni, sőt a székhez szegez 52 percig, de a Vad Szigetköz megtette. DVD-n és a Youtube-on is elérhető:

A Vad Kunság – A puszta rejtett élete című alkotás egyik nagy erénye, hogy egy pillanatig sem fullad unalomba. Főszereplője az aranysakál, ennek az új predátornak a térhódítását és családalapító ambícióit követhetjük végig. Ám címszereplője mégis inkább a Kis- és Nagykunság meglepően sokszínű élővilága. A film laza szerkezetű, apró sztorikból, epizódokból áll össze, és ügyesen megkomponált története egy évet ölel fel. Vannak itt dámszarvasok, vidrák, aranysakálok, nyulak, baglyok, sasok, vércsék, récék, ludak, sirályok, hollók, varjak, tiszavirágok, orchideák, nőszirmok, mocsári kardvirágok és még sokan mások. De, amitől ez a film más, mint az ismeretterjesztő filmek tucatjai, az az alkotói arányérzék. Nem esik ugyanis túlzásokba sem a drónos képek használatával, sem a timelapse-felvételekkel, sem egyéb szemkápráztató vizuális trükkökkel. Pont annyit használja őket, amennyi ahhoz szükséges, hogy fenntartsa a látvány feszültségét. Így nem is csodálkozunk, hogy a 2. Magyar Filmhéten elnyerte a legjobb ismeretterjesztő film díját. A díjnyertes film DVD-n elérhető.

A Vad-sorozat többi darabját, a Vad Balatont és a 2020-ban bemutatott Vad erdők, vad bérceket is szívesen ajánljuk, de sajnos DVD-n még nem jelentek meg. A mozik meg a járványhelyzet miatt zárva vannak, így ezek a filmek nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Amit a sorozatból a Youtube-on még ingyenesen megnézhetünk, az a Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című alkotás, ami szintén figyelemre méltó, izgalmas film:


Gyöngyvirágtól lombhullásig – Egy retro klasszikus

Homoki Nagy István egyik legismertebb egész estés természetfilmje, melyen generációk nőttek fel. Az 1952-ben készített alkotás, természetfilmként – azóta is egyedülálló módon – 1953-ban elhozta a Velencei Filmfesztiválról az Ezüst Oroszlánt. A Gyöngyvirágtól lombhullásig filmtechnikában aligha tudna versenyezni 21. századi társaival, viszont ismeretterjesztésben, dramaturgiában, fényképezésben annál inkább. A Gemenci-erdő élővilága olyan gyönyörű, szinte már-már költőien megkomponált képek sorozatában jelenik meg, hogy a film születése után 68 évvel is csak ámulunk és bámulunk. A film talán legmaradandóbb értéke, hogy úgy mutatja be a természetben minduntalan megtörtént eseményeket – például egy vaddisznó anyakoca harcát kismalacáért a kóbor kutyákkal, vagy a drótszőrű foxi és a róka idegborzolóan feszült élet-halál küzdelmét a kotorékban –, hogy a felvétel megismételhetetlenségének érzetét kelti a nézőben. A játékfilmes elemek felhasználása az ártéri erdő lakónak bemutatásában – mintha az állatok és a növények folyton egy-egy kisebb dráma szereplői lennének –, illetve az egyszeriség benyomását keltő bravúros jelenetek teszik a mai néző számára is élvezetessé a filmet. Régies hangvétele mellett is fölöttébb maradandónak hat. DVD-n elérhető, illetve két részben megnézhető online:

Jó szórakozást a filmekhez!




Cikkajánló