Gyönyörű fotók készültek a borsodi fehér őzbakról

A hófehér őzbakot többen is ismerik a környéken, de lefotózni csak keveseknek sikerül. Hogya István három éve ismeri és fotózza az állatot. A „fehér herceget” – ahogy ő nevezi –csodaszép képein keresztül most mi is megismerhetjük.

Szöveg:
Fotó:
Hogya István
2021. március 29.

A hófehér őzbakot többen is ismerik a környéken, de lefotózni csak keveseknek sikerül. Hogya István három éve ismeri és fotózza az állatot. A „fehér herceget” – ahogy ő nevezi –csodaszép képein keresztül most mi is megismerhetjük.

„Ez a bak most ötödik éves, nem albínó, hanem egy fehér színváltozat, ami nagyon ritka az őzeknél” – meséli István, aki egyébként építőmérnök, szabadidejében hódol a természetfotózásnak.

„Egyik délután gondoltam felkeresem a rég nem látott fehér bakot. Reméltem, hogy újra rátalálok. A szél tökéletesen szembe fújt, így cserkelni ideális volt. Meg is találtam, azonban egy völgyben napfürdőzött a rudlival, és ez megnehezítette a dolgomat. Új terv kellett. Oldalszéllel a gerincről kezdtem rájuk kúszni, közel kétszáz méterről. Lassan loptam a métereket, mígnem ötven méterre csökkent a távolság. Sajnos egy másik fiatal bak kiszúrt, kíváncsiságból bejött szél alá és elvitte a többieket is. Az utolsó pillanatban készült róla ez a kép.”

Ez a másik gyönyörű portré egy korábbi fotózás alkalmával, nyáron készült a „fehér hercegről”.

Ez a kép szintén most, márciusban készült. "Ideális randihelyszín őzeknek" - írta István fotójához.

Hogya István további képeiért kattintsatok ide!

Albinizmus vagy pigmenthiány

A pigmenthiány bármilyen vadállatnál előfordulhat. Ez lehet egész testre kiterjedő albinizmus, ilyenkor a szem piros, az emlősöknél az orr előtti szőrtelen terület rózsaszín, a flavizmus esetében egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya lehet barna.

A természetben a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent. Egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt – a természetes védőszín hiányában – az állat nem tud elrejtőzni, így nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya. A hiedelem szerint azzal, aki kilő egy fehér vadat, rövid időn belül nagy baj történik.

Bár a jelenség ritka, az elmúlt években már mi is beszámoltunk hasonló állatokról. Tavaly decemberben például Mátraverebély közelében fotóztak egy fehér dámszarvast. A Budakeszi Vadasparkban is élt egy fehér dámszarvas, Szőke, aki a vadaspark sztárja volt, tavaly azonban egy muflonnal való ütközetet követően elpusztult.

2020 elején egy albínó fülesbagolyról készült videó Veszprém megyében, de a fekete rigó sem mindig fekete. Többször is feltűntek már festékhiányos egyedek. Néhány éve a Bükkben fotóztak egy hófehér madarat, 2017-ben pedig Pécsen. Ez utóbbi rigó nem volt teljesen fehér, de a mintázata nagyon szép volt.

Cikkajánló