Tudtad, hogy Budapesten is láthatsz barlanglakást?

A barlanglakásokról leginkább a Bükkalja ugrik be az embernek, de a 20. század közepéig a főváros délnyugati részén, Budafokon és Tétényben is sokan laktak barlang- és pincelakásokban. Ezek egyike ma kiállítóhely, amely tavasz elejétől ősz végéig látogatható.

Szöveg és fotó:
Tóth Judit
2024. március 12.

A barlanglakásokról leginkább a Bükkalja ugrik be az embernek, de a 20. század közepéig a főváros délnyugati részén, Budafokon és Tétényben is sokan laktak barlang- és pincelakásokban. Ezek egyike ma kiállítóhely, amely tavasz elejétől ősz végéig látogatható.

Budafok, Buda-, illetve Nagytétény Dél-Budán, a főváros 22. kerületében találhatók. 1950-ig önálló települések voltak, akkor, a Nagy-Budapest létrehozásakor csatolták azokat a fővároshoz.

A Duna mellett fekvő Budafok és Tétény is részben a Tétényi-fennsíkon fekszik. A Dunától meredeken emelkedő mészkőplató olyan, mint egy ementáli sajt, telis-tele van lyukakkal. Egykor mészkövet bányásztak itt. A köveket olyan neves középületekben láthatjuk viszont, mint az Országház vagy a Vajdahunyad-vára.

A kőfejtők rájöttek, hogy a bányászat során keletkezett üregekbe akár be is költözhetnek.

Egy idő után egyre több ilyen barlanggóc alakult ki. A Dunáról nézve ezekből semmi nem látszott, úgy tűnhetett, mintha senki nem lakna itt. Csak a domboldalból fölszálló füstoszlopok árulkodtak az ott lakókról.

Ezek a kis lakások szűkek, sötétek és dohosak voltak, ezért az itt lakók között nagyon gyakoriak voltak a légúti megbetegedések. A szellőzés a barlang tetejébe vájt nyíláson át volt biztosított. Hivatalosan egyébként ezeket mélyudvaros lakásoknak hívják. A mélyudvarokban több barlanggóc is volt, ahol több család élt együtt. Voltak olyan nagy mélyudvarok is, ahol még állatokat is tudtak tartani.

Például kecskét, amit felvittek legelni a barlanglakások tetejére, és hogy ne kószáljon el az állat, a kéményhez kötötték azt ki.

A kerületben több helyen lehet ma is hasonló mélyudvarokat látni, ezek azonban ma már más funkciót töltenek be, az egykori barlanggócokat például raktárként, pinceként használják, és olyan is van, ahol gombát termesztenek.

A Budafok egyik csendes kertvárosi utcájában található barlanglakás utolsó tulajdonosa özv. Tóth Győzőné volt, aki 1960-as évek végéig élt itt. Élete utolsó éveiben már máshol lakott, de szívesen megmutatta az érdeklődőknek egykori otthonát. Később a Budapesti Történeti Múzeum alakított itt ki emlékkiállítást. A barlanglakás mellett láthatjuk az ágyrajárók kis szobáját. Itt azok a szegény albérlők kaphattak fedelet a fejük fölé, akik nem tudtak lakást szerezni maguknak, és csak egy ágyra volt pénzük.

A Barlanglakás emlékmúzeum március elejétől október végéig előzetes bejelentkezés után, szakvezetéssel látogatható. További részleteket itt találtok.

Cikkajánló