Túra a Gyöngyök útján

A Gyöngyök útja (Via Margaritarum) egy közel 760 km-es zarándokút, amely két kiemelkedően fontos kegyhelyet köt össze: Mátraverebély-Szentkutat és Mariazellt. Az útvonal számos, történelmi és egyházi szempontból fontos helyet - Esztergomot, Veszprémet, Celldömölköt, Lorettót, Heiligenkreuzot, Kleinmariazellt, Lilienfeldet - fűz fel.

Szerző:
Gáll Zsófia
Fotó:
Gáll Zsófia
2015. október 12.

A Gyöngyök útja (Via Margaritarum) egy közel 760 km-es zarándokút, amely két kiemelkedően fontos kegyhelyet köt össze: Mátraverebély-Szentkutat és Mariazellt. Az útvonal számos, történelmi és egyházi szempontból fontos helyet - Esztergomot, Veszprémet, Celldömölköt, Lorettót, Heiligenkreuzot, Kleinmariazellt, Lilienfeldet - fűz fel.

A nagyrészt turistajelzéseket követő zarándokút hazánk gyönyörű és változatos tájait szeli át: a Cserhátot, Börzsönyt, Dunakanyart, Pilist, Budai-hegységet, Gerecsét, Vértest, Déli-Bakonyt, Kemeneshátat, Kisalföldet, a Fertő vidékét. Az országhatárt elhagyva érinti a Lajta-hegységet, a Bécsi-medencét, illetve a Via Sacra zarándokút nyomvonalára rákapcsolódva az Alpok festői lankáit.

 A gyalogos zarándoklás virágkorát éli. A rohanó hétköznapok forgatagában sokan vágyunk arra, hogy hosszabb-rövidebb időre kiszakadjunk a megszokott mókuskerékből. Felgyorsult világunkban nehéz megteremteni azt a belső csendet, amelyben önmagunkkal őszintén szembenézhetünk, terveinkről elgondolkodhatunk. A zarándoklat nagyszerű lehetőség arra, hogy a hegyeket, völgyeket, hosszú egyeneseket járva rátekintsünk életutunkra, életünk értelmére és céljára, észrevegyük a fizikai és lelki valóság közti párhuzamokat, s tudatosabban megéljük, hogy földi életünk véges - mindnyájan úton vagyunk.

Zarándokolni jó

 

 


Az utóbbi években több ezer magyar zarándok járta végig a spanyolországi El Caminót. Sokan közülük új emberként, és azzal a vággyal a szívükben tértek haza, hogy amit megtapasztaltak, azt továbbadják másoknak, valamint a Caminóhoz hasonló hazai zarándoklás lehetőségeit is megteremtsék. Magam is a Caminón kezdtem zarándok-pályafutásomat 2005-ben. Ez az egy hónapos zarándokút fontos mérföldkő volt az életemben. Akkor váltam igazi zarándokká, homo viatorrá, aki az életet is egy nagy zarándokútnak fogja fel. Az fogott meg leginkább az első zarándoklatomon, hogy milyen kevés dologra van szükség az igazi boldogsághoz. Két-három darab pólómat váltogatva, természetes emberi tempómban haladva rátaláltam az egyszerűségben rejlő kincsre: milyen jó, ha nem vesz körül sok felesleges dolog, s végre észreveszem, milyen gyönyörű a körülöttem lévő világ.

Megtanultam élvezni a csendet, amely nélkülözhetetlen a testi-lelki harmóniához, és amely napról napra új és új tartalommal telik meg. Hiszem, hogy aki zarándokolni megy, már nem ugyanolyan emberként tér vissza otthonába, mint ahogy elindult. Mikor a Caminóról hazatértünk útitársammal, Illyés Erikával, lelkesen csatlakoztunk segítőként Kató Csabához, az akkor még Élet gyöngyei névre hallgató zarándokút alapítójához, akinek célja éppen az volt, hogy lehetőséget teremtsen a hazai zarándoklásra, a zarándokhagyományok felelevenítésére.

18 gyöngyszem

A zarándokút nevét az Élet gyöngyei elnevezésű elmélkedési füzérről kapta, amely Martin Lönnebo svéd evangélikus püspök találmánya. A gyöngysor 18 gyöngyszeme Istent és önmagunkat, illetve életünk és Isten-kapcsolatunk egy-egy fontos területét szimbolizálja. A füzér egyes gyöngyszemeiről további információkat a Gyöngyök útja zarándokfüzetben (Az élet gyöngyei - Útjelzők a XXI. század emberének - beszerezhető katolikus könyvesboltokban, interneten vagy a Zarándokponton) és a www.krisztusfuzer.hu honlapon lehet olvasni.

 

 

Minden gyöngyhöz vannak gondolatébresztő kérdések, ajánlott szentírási szakaszok, versek, gondolatok, melyek segítségével egész életünket átelmélkedhetjük. Ez a füzér éppen ezért lehet nagyszerű lelki támasza az útra induló zarándokoknak világnézeti és felekezeti hozzátartozástól függetlenül, hiszen az élet alapvető kérdéseire segít megtalálni a választ. A zarándokfüzet egyben zarándokútlevél is, melyben pecséteket gyűjthetnek az úton járó zarándokok.

Végig a sárga pöttyös úton

A gyöngysor a zarándokút jelzésében is megjelenik, amely kör alakban tíz sárga pöttyből áll. Kezdetben a jelzés segédjelzésként, fehér alap nélkül került felfestésre a meglévő turistajelzések alá, de azoknál jóval ritkábban. Az MTSZ Turistaút Bizottságával való egyeztetés eredményeképpen a Gyöngyök útja jelzése is 10 x 12 cm-es, fehér színű alapra kerül. Amennyiben a jelzés más turistajelzéssel fonódik, rácsatlakozó jelzésként festjük fel. Ez ritkábban (csak településeken, kereszteződésekben, ill. kb. 1,5-2 km-enként emlékeztetésként) fordul elő, és felfelé mutató nyíl formájában rámutat az alapjelzésre, amelyet követni kell. Ha a jelzés önálló útvonalat jelöl, úgy normál turistajelként funkcionál. A Celldömölk és Mariazell közötti útszakaszon a tájékozódást a www.viamargarutarum.info honlapról letölthető részletes útleírások, GPS-trackek és a meglévő turistajelzések segítik.

  

  

Praktikus tudnivalók

A zarándokút legfrekventáltabb része az ún. alapút (160 km), amely Budapestről, a Margit-szigettől (Szent Margit sírjától) Mátraverebély-Szentkút nemzeti szentélyig egy hét alatt járható be, és mindkét irányban jelölve van. Aki hosszabb és kalandosabb útra vágyik, elindulhat Mátraverebély-Szentkúttól vagy Budapestről Mariazell irányába. A Gyöngyök útján természetesen bárhol el lehet indulni (nincs „hivatalos” kezdőpontja), de emléklapot csak a zarándokút két végpontján, a megadott szálláshelyen lehet igényelni az útlevél és benne a szállásokon, illetve településeken szerzett igazolópecsétek bemutatásával. A zarándokút mentén egymástól 20-30 km távolságra zarándokszállások kerültek kialakításra. Ezek többsége egyházi vagy kereskedelmi szálláshely. Igen egyszerűek. Fedett menedéket (ahol le lehet teríteni a matracot) és mosdási lehetőséget biztosítanak a zarándok számára. A szállások pontos címét és elérhetőségét a zarándokút hivatalos honlapján lehet megtalálni, és minden esetben előre be kell jelentkezni. A részletes útleírások, szállások és GPS-trackek szintén letölthetők a honlapról.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013 augusztusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Végig a Szent Jakab zarándokúton 1. rész - A sárga kagyló sárba vész

Végig a Szent Jakab zarándokúton 2. rész - Inak recsegnek a Gerecsén 

Cikkajánló