Turistaszakmai találkozó a Mecsekben

Július első hétvégéjén egy kötetlen szakmai találkozón vettek részt a Magyar Természetjáró Szövetség bizottságainak önkéntesei és az országos központ velük dolgozó szakmai munkatársai.

2023. július 12.

Július első hétvégéjén egy kötetlen szakmai találkozón vettek részt a Magyar Természetjáró Szövetség bizottságainak önkéntesei és az országos központ velük dolgozó szakmai munkatársai.

A Sás-völgyben tartott, jó hangulatú, rugalmas kereteket biztosító rendezvényen a résztvevők a 2023-as év első felében elvégzett feladatokról és a munkasikerekről számoltak be, és az előttük álló kihívásokról egyeztettek. Négy bizottság összesen 10 fővel, az MTSZ 4 fővel, a Baranya megyei Természetbarát szövetség 2 fővel képviseltette magát. Házigazdánk, a Mecsekerdő Zrt. szálláslehetőséggel és tekintélyes mennyiségű ebéd alapanyaggal, a Baranya megyei Természetbarát Szövetség pedig programszervezéssel és túravezetéssel járult hozzá a találkozó színvonalához.

A programot előzetesen nem véstük kőtáblákba, így fordulhatott elő, hogy miután megismerkedtünk a helyszínnel, és Scheitler Adrienn erdei iskola vezető bemutatta a környékbéli erdei ökoszisztémát egy érdekes tanösvény segítségével, rögtön a Maslow-piramis megmászásába fogtak a résztvevők, és a vacsora, illetve másnapi ebéd elő- illetve elkészítése került a fókuszba.

Miután mindenki megbizonyosodott róla, hogy nagy baj nem érheti, és étel-ital is rendelkezésre áll a hétvégére, estébe nyúlva került sor a szakmai eszmecserére. Mindenki bátran elmondhatta, hogy miként látja a hazai természetjárásért végzett munkáját, és mik lehetnek azok a területek, ahol még bőven vannak előrelépési lehetőségek, valamint a bizottságok által képviselt témák szinergiája is előkerült. Szó volt az MTSZ tanfolyamokkal kapcsolatos távlati terveiről, a Kéktúra jelenéről és jövőjéről, a turistautak helyzetének jogi szabályozási lehetőségeiről, a szakmai füzetek megújításáról és a Szövetség által vezetett turistaút-nyilvántartás állapotáról, valamint a felmérés előrehaladásával kapcsolatos, sok szereplőt érintő egyeztetések ütemezéséről.

Vasárnap egy nagyon kellemes körtúrán vehettünk részt a Petőczpuszta-Jakab-hegy-Petőczpuszta útvonalon, mely során nem csak a természeti környezet szépségei, hanem a terület gazdag történelme is lenyűgözte a túrázókat. Túravezetőinknek, Tóth Klárának és Jancsi Attilának külön köszönjük ezt a remek programot.

Sás-völgybe visszatérve egy kiadós ebéd mellett adódott még alkalom az élmények átbeszélésére, a jövőbeli találkozások és a közös munkák egyeztetésére, majd késő délután búcsút intettünk egymásnak és a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolának.

Cikkajánló