Új helyen bukkant fel az egyik legritkább virágunk

Eddig a fővárosban csak a III. kerületben lehetett találkozni a barnás-fehéres virágú növénnyel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Főkert Facebook
2022. június 29.

Eddig a fővárosban csak a III. kerületben lehetett találkozni a barnás-fehéres virágú növénnyel.

A főváros pesti oldalán hosszú évtizedekre visszanyúlva sem ismert bizonyított előfordulása a gyapjas gyűszűvirágnak – posztolta a Facebookra a Főkert. Mostani megjelenése a XVI. kerületben nagy meglepetést okozott. Egy száraz gyepben fedezték fel. A lelőhelyen 3 virágzó tő, több tőlevél és tavalyi kóró volt található, utóbbi arról árulkodik, hogy a faj már korábban is jelen volt.

A gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata) az útifűfélék családjába tartozik. Egyike hazánk legritkább növényfajainak, itthon többek között a Gödöllői-dombság területén található meg. Délkelet-Európából származik, de a világon sokfelé előfordul sztyeppréteken, sziklagyepeken, pusztafüves lejtőkön, karsztbokorerdőkben.

Kissé bolygatott élőhelyen is megjelenhet. Magassága elérheti a másfél métert is. Virágai fürtvirágzatba tömörülnek, barnásak-fehéresek. Minden része mérgező, de mivel a levelei gyógyhatású anyagokat tartalmaznak, termesztik is a gyógyszeripar számára. Fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló