Új kerékpárút a Tiszánál

Nemzetközi hálózathoz tartozó kerékpárútat adtak át a Tisza gátján Kőtelek és Tiszasüly között.

Szerző:
MTI
Fotó:
Kötivizig
2015. január 7.

Nemzetközi hálózathoz tartozó kerékpárútat adtak át a Tisza gátján Kőtelek és Tiszasüly között.

Kerékpárutat épített ki Kőtelek és Tiszasüly között a Tisza árvízvédelmi töltésén a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). A 680 millió forintos beruházás az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

 

 

A beruházás a térségben élők árvízbiztonságát is növeli

 

A kerékpárút 11,8 kilométer hosszú, 3 méter széles, és az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat 11. számú útvonalához tartozik. A kivitelezés során három helyen alakítottak ki pihenőhelyet, ahol tájékoztató táblák igazítják el a kerékpáros turistákat.


A beruházás a térségben élők árvízbiztonságát is növeli, mert a burkolt árvízvédelmi töltésen a gátak ellenőrzése, az árvízi jelenségek észlelése, valamint az ellenük szükséges védekezés az időjárástól függetlenül, jelentős időmegtakarítással jár.


A mostani fejlesztéssel 234 kilométerre nőtt a Kötivizig működési területén az olyan, burkolattal ellátott árvízvédelmi töltésszakaszok együttes hossza, amelyek kerékpárútként is használhatók.
 

Cikkajánló