Új kiállítással nyitott a pécsi dzsámi

Pécs egyik legismertebb török emléke, a Jakováli Hasszán pasa dzsámi megújult állandó tárlattal nyitotta meg a kapuit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NÖF (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2022. április 5.

Pécs egyik legismertebb török emléke, a Jakováli Hasszán pasa dzsámi megújult állandó tárlattal nyitotta meg a kapuit.

A négyzet alaprajzú, téglából és kőből emelt, kupolával fedett, minarettel rendelkező Jakováli Hasszán dzsámi Pécs egyik emblematikus épülete a Széchenyi téren álló, Gázi Kászim pasa 2014-ben renovált dzsámija mellett. Ez a dzsámi egyedülálló, hiszen Magyarországon ez az egyetlen török kori műemlék, amely minarettel is rendelkezik.

Az új állandó tárlat bemutatja a szellemi kulturális örökségek UNESCO-listáján is szereplő mevlevi dervis kultúrát, Pécs hódoltsági történelmén keresztül a város török építészeti emlékeit és az egykori „titokzatos Kelet” hatását a mai iparművészetre, zenére, kultúrára – írja az MTI a közleményében.

A Jakováli Hasszán dzsámi a Pécsen megtelepedő mevlevi dervisek központja volt, őket hívják táncoló vagy kerengő derviseknek. A kiállításon rövidfilm mutatja be a pécsi derviseket, a diorámában pedig jellemző ruházatuk, hangszereik is megtekinthetők.

A második tematikai tér a magyar-török kapcsolatokról szól: a magyar-török zenei együttműködésekről, az izniki török kerámiaművészet Zsolnay-porcelánra tett hatásáról, a magyar kávékultúra török gyökereiről, és többek között a török hímzésmotívumok hatásairól.

A tárlatról szóló sajtóanyag szerint az 1526 és 1686 között oszmán hódoltság alatt álló városban a 16. század második felétől kezdődően sorra épültek iskolák, fürdők, kutak, derviskolostorok, mecsetek és dzsámik.

A korabeli török tartományvezető, Jakováli Hasszán pasa egy kisebb vallási negyedet, úgynevezett küllijét alapított Pécsen a középkori városfalon kívül. Ehhez tartozott a 16. század közepén a dzsámi és a mevlevi dervis kolostor, valamint a vallási főiskola, vagyis a medresze, és az ehhez csatlakozó nyitott konyha, az imaret is, ahol az utazóknak és a szegényeknek főztek. Ez az épületegyüttes alkotta a település nyugati részén elterülő Szigeti külváros muszlim központját.

A kiállítás és a dzsámi április 5-től – hétfő kivételével – naponta 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

További információk: http://jakovalihaszandzsami.org

Cikkajánló