Új kilátó kerékpárúttal és tornapályával

Maderspach Viktorról nevezték el azt az új kilátót, amelyet Várpalota mellett adtak át és egy korábban hadi célokat szolgáló figyelő őrtorony átalakítását követően jött létre.

Szerző:
forrás: VEGRA Zrt.
Fotó:
Vegra Zrt
Gulyás Attila
2013. szeptember 24.

Maderspach Viktorról nevezték el azt az új kilátót, amelyet Várpalota mellett adtak át és egy korábban hadi célokat szolgáló figyelő őrtorony átalakítását követően jött létre.

 

Maderspach Viktor (1875-1941)

Kép
A kilátó névadója erdélyi német származású magyar mérnök, kiváló vadász, vadászati szakíró, nagy nemzeti hőseink egyike, Maderspach Viktor. Kemény, határozott jellem, hazája iránt mindhalálig elkötelezett volt. Az I. világháború kitörésekor az elsők között jelentkezett harctéri szolgálatra. 

 

Nevezték Őt a „Havasok Hősé”-nek, „Acél ember”-nek, „Vadmagyar”-nak. „Maderspach Viktor példázata a legszebb magyar tanulságok egyike: a magyarrá válás, a befogadó haza iránti megindító, az életet is odaadni tudó áldozatkészség nem származás, nem vér és faj kérdése, hanem erkölcs, lélek és világkép gyümölcse. Történelmünk nagy alakját tisztelhetjük ebben a német nevű, kiváló magyar emberben”. Szabadságharcosaink között a legnagyobb vadász, vadászaink között a legnagyobb szabadságharcos volt.

 

A róla elnevezett kilátó a Tési-fennsíkon, 246 m tengerszintfeletti magasságban helyezkedik el, magassága 10,60 m.

A VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. 2013. szeptember 19-én ”A jövő a kezünkben van” című közjóléti fejlesztéseinek keretében átadta a Maderspach Viktor kilátót, a várpalotai kerékpárutat és erdei tornapályát.

A várpalotai lőtér területén a használatbavétel óta eltelt mintegy 100 év során számos olyan objektum épült, amely az avulás vagy funkcióvesztés miatt a lőteret használó alakulat számára mára használhatatlanná vagy szükségtelenné vált.

 

A HM döntése értelmében ezeket az objektumokat felszámolják, bontásukra és környezetbe illesztésükre pályázatot írtak ki. Az egyik ilyen korábban felszámolásra ítélt objektum a VERGA Zrt. által felújított, a várpalotai lőtér - Várpalota-Tés között műút keleti oldalán elhelyezkedő - területén még a háború előtt létesített torony épület hajdan figyelő toronyként funkcionált. A felújítással célunk volt a mutatós és tájképi hatásával domináló, a területre jellemző hagyományos katonai építményt, eredeti jellegének megtartásával, a további állagromlástól megmenteni és annak közjóléti funkciót adva átadni a természetjárás szerelmeseinek.

A VERGA Zrt. által létrehozott kerékpárút a Maderspach kilátót köti össze a várvölgyi tanösvénnyel és az erdei tornapályával. A kerékpárút 15 km hosszú és felvezet a Bátorkő váráig, illetve a bántai tavakhoz. A kerékpárút mentén térképes és irányító táblákat helyezett ki a VERGA Zrt. Az erdei tornapálya kb. 5 km hosszan, 11 állomással követi a Várvölgy vonalát. A beruházások összértéke közel 16 millió Ft volt.

 

A Maderspach Viktor kilátót, valamint a várpalotai kerékpárutat és erdei tornapályát Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója adta át. Az átadó ünnepség a MH Bakony Harckiképző Központ alakulata fennállásának 100. évfordulója alkalmából megrendezésre került ünnepi rendezvénysorozat egyik programja volt.

 

 

Cikkajánló