Új rekordot döntöttek a tatai vadludak

November második hétvégéjén 65 ezer vadlúd éjszakázott a Tatai Tavak Ramsari Területen, amely új rekord a vonuló, telelő vadludak számában.

Szerző:
vadludsokadalom.hu/ TM
Fotó:
facebook.com / vadludsokadalom
hnp.hu
2018. november 12.

November második hétvégéjén 65 ezer vadlúd éjszakázott a Tatai Tavak Ramsari Területen, amely új rekord a vonuló, telelő vadludak számában.

Ezek a madarak még nem az Öreg-tavon tartózkodnak, hanem környékbeli területeken találtak kedvező éjszakázóhelyeket. „2018. november 10-én reggel szakembereink két kiemelt jelentőségű vadlúd éjszakázóhelyen összesen 65 ezer példány vadlúd kirepülését rögzítették" - adta hírül a Tatai Vadlúdsokadalom hivatalos oldala.

 


Az Öreg-tavon és környékén éjszakázó ludak 97-98%-a általában nagy lilik, ezután következik a nyári lúd, és a sorban most már csak a harmadik a vetési lúd. Régen ez utóbbiból volt a legtöbb. A létszámcsökkenés okát nem tudni pontosan. Szerepet játszhat benne a vonulási útvonalak átrendeződése, a vadászati túlhasználat, illetve a klímaváltozás miatt változó környezeti viszonyok is. A sokaságban most 19 vörösnyakú lúd és 2 öreg kis lilik is előkerült, melyek egyaránt fokozottan védett, globálisan veszélyeztetett lúdfajok.

 


„A mostani, a megszokottól eltérő, jelentősszámú gyülekezésnek a Kárpát-medencében tapasztalt aszály lehet a fő magyarázat” - írja a vadludsokadalom.hu. „A Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén jelenleg nem áll rendelkezésre elég táplálék (a gyepek kiégtek, a vetések rosszul sarjadnak, a kukoricatarlók be vannak tárcsázva), így a madarak a dunántúli pihenőhelyeken koncentrálódnak és keresik boldogulásukat.”

 

Tatán egyébként november 1. és február 28. között a telelő vadludak érdekében nem lehet tűzijátékot használni a város érintett területein. A kezdeményezést sok-sok helyi civil támogatta, a képviselőtestület pedig egyhangúlag elfogadta a rendeletet, mely 2018. november 24-től lép hatályba.


November 24-én 18. alkalommal rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, melynek részletes programja a vadludsokadalom.hu oldalon olvasható, ahol a rendezvénnyel kapcsolatos minden hasznos információ is megtalálható, emellett sok-sok érdekességet is lehet olvasni a ludakról, és november 20-tól webkamerán keresztül élőben is lehet majd követni a tavon gyülekező sokadalmat.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Hamarosan webkamerán lesheted a gyülekező vadludakat

Már gyülekeznek a vadludak Tatán

Ahová a királyok is lazítani járnak

Tornyok Tata tetején

Cikkajánló