Új tanösvénnyel és kilátóval gazdagodott Veszprém

Veszprém város lakossága újabb látványossággal büszkélkedhet. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2014. október 1-jén ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges és egyedi formájú kilátót, amelyet Jutas vitézről neveztek el.

Szerző:
VERGA Zrt. - Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius - FILM: Dabis Balázs Silvius
2014. október 2.

Veszprém város lakossága újabb látványossággal büszkélkedhet. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2014. október 1-jén ünnepélyes keretek között avatta fel a különleges és egyedi formájú kilátót, amelyet Jutas vitézről neveztek el.

Már messziről észrevehető a kilátó tetején lengedező magyar zászlóA most átadott kilátó Veszprém északi felén, a Séd patak jobb partján található, már a vasútállomás parkolójából is látható és gépjárművel is könnyedén megközelíthető. A 6,15 m magas kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni, déli irányból pedig az Aranyos-völgy látható háttérben a város és a Vár páratlan sziluettjével.

 

 
Még a helyi lakosok is meglepődtek azon,
hogy milyen új látószögből tekinthetik meg innen a veszprémi bazilikát

 

A kilátó egyedi formája nem véletlen, mert szerkezete és arányai a természet és a matematika törvényszerűségének Fibonacci sorozatokkal illusztrált kapcsolatát hirdetik. Jutas vitéz kilátó tervezőjével, Magyar Jánossal a helyszínen készítettünk interjút.

 

Veszprémben új kilátó várja a túrázókat és természetszeretőket from Turistamagazin on Vimeo.


A beruházás keretében a VERGA Zrt. futópályát és tanösvényt is létesített, valamint a kilátó mellett tájékoztató táblát, erdei bútor garnitúrát, esőbeállót, valamint padokat helyezett el. A beruházás értéke 41 025 000 Ft.

 

 

Ki volt Jutas?
A kilátó névadója Jutas vitéz, Árpád fejedelem egyik fia. A fejedelem négy fia a Duna, a Sárvíz és a Kapos - Szék patak partján vándorolt úgy, hogy téli szállásuk egymáshoz viszonylag közel, a Duna két partján Kalocsa magasságában volt. Zoltáé Solt mellett, Üllő nyári szállása Üllő térségében, Tarhosé Tarrós környékén, Jutasé a mai Veszprém térségében. Ennek emlékét őrzik a róla elnevezett Jutaspuszta, Jutas lakótelep, Jutasi út elnevezések. A kilátó azon a városrészi területen fekszik, mely még ma is a fejedelem fiának, Jutas vitéznek a nevét viseli és őrzi.

Az ünnepélyes szalagátvágáson beszédet mondott Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.


A VERGA Zrt. igazi lokálpatrióta veszprémi vállalatként minden évben fejlesztéseket hajt végre Veszprémben. 2012-ben a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark megközelítését segítő bekötőút megépítésében vette ki részét. 2013-ban a társaság „A jövő a kezünkben van” közjóléti beruházás sorozat keretében a Giricses-dombon a Panoráma utat szépítette meg, megépítette a Tekeres-völgyi kerékpárutat, valamint létrehozta a 111 m hosszú, terméskőből épült, 188 lépcsőfokból álló Rovaniemi lépcsőt a Séd-völgy és a Gulya-domb között. 2014-ben ingyenesen felhasználható, okostelefonokra és táblagépekre alkalmazható mobilalkalmazást fejlesztett és publikált a VERGA Zrt., amelynek célja a veszprémi Gulya-dombi parkerdő élővilágának és a környező látnivalóknak a bemutatása.

 

 

Tengerdi Győző köszöntötte elsőként az ünneplőket

 

A VERGA Zrt. ígéretéhez híven idén, 2014-ben megkezdte a Fenyves laktanya térségének komplett turisztikai-közjóléti fejlesztését, amelynek első lépcsője a most átadott Jutas vitéz kilátójának megépítése. A vállalat reméli, hogy a kilátóval, valamint a kilátó mellett létrehozott tanösvénnyel és futópályával nem csak a közjólétet és a turizmust támogatja, hanem az egészséges életmódra nevelést is segíti. - hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 


A turistákra is gondoltak

 

A térség fejlesztésének tervek szerinti folytatásaként kialakításra kerül a veszprémi Zöld Központ, amely erdei tanodának, irodaháznak, múzeumnak, kiállításnak, valamint egy interaktív közösségi térnek ad majd otthont.

A tanösvényen túl az erdőgazdaság munkatársai megtisztították a Séd partján a város szívébe vezető, elhanyagolt ösvényt is, így az új kilátótól ezentúl zöld környezetben sétálhatnak be a belvárosba Veszprémben túrázók.
 

Cikkajánló