Új természetismereti látogatóközpontot adtak át a Mecsekben

Különleges és új helyszínen ismerkedhetünk a Mecsek természeti és kulturális értékeivel. A létesítményben erdei iskola és modern, élvezetes interaktív kiállítás is helyet kapott.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Mecsekerdő Zrt.
2023. március 24.

Különleges és új helyszínen ismerkedhetünk a Mecsek természeti és kulturális értékeivel. A létesítményben erdei iskola és modern, élvezetes interaktív kiállítás is helyet kapott.

A közel ötszáz négyzetméteres, Mecsek Discovery Center (MDC) névre keresztelt komplexum „szíve” a száznegyven négyzetméteres interaktív kiállítás, a MecseXplorer, amely a legmodernebb technológiákat és múzeumpedagógiai, ismeretterjesztő módszereket felhasználva mutatja be a Mecsek gazdag természeti és kulturális értékeit.

Érintőképernyős terminállal irányítható digitális terepasztal, hozzá csatlakozó projektor, VR-technológia, az egykori Mecsek kulcsosházait szimbolizáló „beltéri” turistaház, diorámák, mesesarok, borzvár és egyéb interaktív eszközök segítik az élményszerű ismeretszerzést. A beruházás keretében a közel nulla energiaigényű épület felső szintjén korszerű oktatási tereket alakítottak ki.

A digitális tartalmakkal is gazdagon fűszerezett kiállítást a Mecsek Discovery Center mobilapplikáció (három nyelven: magyar, horvát, angol) teszi teljessé, amelyben helyet kaptak a közeli Mecsextrém parkot övező Mókus tanösvény állomásaihoz tartozó feladatok is.

A Pécs-Árpádtetőn létesült élmény- és látogatóközpont 1,7 millió eurós támogatással valósult meg a Mecsekerdő Zrt. közreműködésével. A magyar–horvát határon átnyúló együttműködési program részeként Horvátországban többek között új kilátó épült, valamint egy tájház és egy borospince rekonstrukciójára is sor került, de a projekt emellett természetismereti és túravezetői képzéseket, kerékpáros- és madármegfigyelő rendezvényeket is magában foglal.

Cikkajánló