Új természetvédelmi területek

Fejér megyében egy 263 hektáros területet nyilvánították védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új részeket csatoltak.

Szerző:
MTI
Fotó:
Kovi Árpy
shutterstock.com
2014. szeptember 8.

Fejér megyében egy 263 hektáros területet nyilvánították védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új részeket csatoltak.

A Fejér megyei Csákvár és Zámoly közigazgatási területén lévő, összesen 263,05 hektár kiterjedésű területet „Pogácsa-legelő természetvédelmi terület” elnevezéssel nyilvánította védetté Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az erről szóló rendeletek hétfőn jelentek meg a Magyar Közlönyben.


A védetté nyilvánítás célja a Vértes-hegység előtere táji értékeinek, valamint természetszerű állapotban fennmaradt élőhelyeinek megőrzése, különös tekintettel a mocsárrétekre és a lejtősztyepprétekre.


A Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez - ex lege („a törvény erejénél fogva”) védett szikes tóként - országos jelentőségű védett természeti területnek minősülő, összesen 244,32 hektár kiterjedésű területet csatoltak. Ugyanakkor a természetvédelmi terület részét képező, összesen 0,5858 hektár kiterjedésű dunapataji területek védettségét feloltották.

 

 

Napkelte a Szelidi tavon


A Szelidi-tó természetvédelmi terület bővítésének célja az „ex lege” szikes tóként védelem alatt álló, a Szelidi-tóval szerves egységet képező területek, illetve a Szelidi-tó mint természeti képződmény táji és természeti értékei hatékonyabb természetvédelmi oltalmának biztosítása.

 

Kapcsolódó cikkeink:

1200 helyi védett természeti terület leltára

A természetvédelmi őrök világnapja

 

Cikkajánló