Keresés eredménye

Egy élettel teli rónaság felfedezése – Zámolyi-medence

Egy élettel teli rónaság felfedezése – Zámolyi-medence

Lánczi Péter 2022.08.26

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a Vértes déli lábánál elterülő zámolyi puszták, láprétek és víztározók milyen élménygazdag felfedezést tartogatnak. Ha bevesszük magunkat e lapályba, a jövőben már biztosan más szemmel vizslatjuk az ilyen sík vidékeket.

Tovább

A Vértes déli peremvidékének sziklakertjében

Talán nem túlzás azt állítani a Vértes déli tájairól, hogy a hegység legegyedibb egyben legizgalmasabb részeit tárják elénk. A kopár dolomittömbökről látványos panorámában lehet részünk, de az itt húzódó csipkézett sasbércek között megbújó szűk völgyek megannyi izgalmas élményt is tartogatnak.

2021.06.27.

Kikeleti körtúra a Haraszt-hegyen

A Vértes déli dolomitsziklás peremvidéke páratlan szubmediterrán környezetet tár elénk. Akár egy rövid túrával is megismerhetjük látványos és védett értékeit, melyek tavasszal tarka pompával hívogatják a táj felfedezőit.

2019.04.12.

A Vértes esszenciája egy panoráma-tanösvényben

A 2014-ben átadott tanösvény állítólag a hegység legszebb panorámáját nyújtja. Szerintem sokkal inkább a Vértes esszenciáját adja, mind panorámában, mind útvonalában: a telepített fenyvesből először az ország talán legszebb dolomitkopárjaira mászunk fel, hogy aztán egy, kicsiny, de nagyon látványos, bükkössel teli völgybe ereszkedjünk le. A Vértes változatossága az igazán magával ragadó panoráma! 

2018.08.11.

Új természetvédelmi területek

Fejér megyében egy 263 hektáros területet nyilvánították védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új részeket csatoltak.

2014.09.08.