Új világot nyitott meg az MTSZ különdíjasa

A hétvégén megrendezett Gödöllői Természetfilm Fesztiválon Karácsony Sándor nyerte el a Magyar Természetjáró Szövetség különdíját Rejtett tájakon c. sorozatával. Az operatőrt különleges filmjéről kérdeztük.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Karácsony Sándor
2015. május 19.

A hétvégén megrendezett Gödöllői Természetfilm Fesztiválon Karácsony Sándor nyerte el a Magyar Természetjáró Szövetség különdíját Rejtett tájakon c. sorozatával. Az operatőrt különleges filmjéről kérdeztük.

TM: Mióta foglalkozol természetfilmezéssel? Miért választottad ezt a hivatást?


Karácsony Sándor: 1995 óta operatőrködöm. Sokféle műfajjal kapcsolatba kerültem már: a Magyar Televízió különféle műsoraiban, valamint a vezető kereskedelmi csatornáknál is dolgoztam. Természetfilmeket 5 éve kezdtem készíteni. Még a 90-es évek elején történt, hogy egy téli napon olyan érdekes fényeket láttam, amiket azonnal szerettem volna megörökíteni. Akkor még fényképezőgépem sem volt, elindultam kölcsönkérni egyet - és elkészítettem a fotót. Ez az esemény vezetett rá arra, hogy egész életemben képalkotással szeretnék foglalkozni.


TM: Mi a különlegessége a Rejtett tájakon című sorozatnak, szerinted mi volt a siker kulcsa?


K.S.: A Rejtett tájakon című 3 részes ismeretterjesztő sorozat Magyarország helyi védett területeit mutatja be. Olyan természeti és kultúrtörténeti értékeket vonultat fel, amelyekből az országban kb. 1200 van, ezért választanunk kellett a helyszínek közül. Megyénként 2 védett területet tudtunk bemutatni. A különlegesség az, hogy a sorozat valóban megmutat rejtett tájakat, és ezeket a területeket a stábunk először tudta láthatóvá tenni a film sajátos eszközeivel. A helyi védett területekkel eddig nem sokan foglakoztak, ugyanis a létezésükről olykor azok sem tudtak, akik a környékén élnek. Véleményem szerint azért lett sikeres, mert a film zenei, technikai és képi megoldásaival egy új világot nyitott meg a nézők előtt. Ezzel együtt felerősítheti azt a felfedezővágyat, amellyel Magyarország újabb rejtett tájait lehet megismerni.


TM: Mikor és milyen célból készültek eredetileg ezek a filmek? Honnan jött a témaötlet?


K.S.: A filmeket a nyilvánosság számára készíttette a Pro Vértes Közalapítvány 2013-ban és 2014-ben. Az alapja egy szakmai felmérés, amely Magyarország összes helyi védett területét újra rendszerezi. A témákat területi szakemberek segítségével választottuk ki.


TM: Milyen szerepet tölt be az életedben a túrázás?


K.S.: Szinte minden forgatási napon túrázom. Mivel terepen dolgozunk, nem lehet minden helyszínt könnyen megközelíteni. Sokszor kell a nehéz felszerelésekkel együtt kilométereket gyalogolnunk. A film egyik különleges helyszíne a Burok-völgyi őserdő, ahova még egy kameradarut is levittünk a hátunkon.


TM: Mik a jövőbeli terveid?


K.S.: Szeretnék egy olyan természetfilmet készíteni, amiben azt mutatnám meg, ahogyan én látom Magyarországot…

 

Nézz bele Karácsony Sándor Rejtett tájakon - Duna-Tisza köze c. filmjébe!

 

 

A Gödöllői Természetfilm Fesztiválról szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatod.

 

Cikkajánló