Új vízi tanösvény nyílt Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban

A nemrég átadott Jégmadár tanösvény a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát mutatja be, az állomásokat a gyönyörű Anna-liget mellett, a holtág vizében alakították ki.

Szerző:
TM
Fotó:
Sztankó Bálint - MTSZ
Patai Ibolya - Körösvölgyi Állatpark
2018. június 21.

A nemrég átadott Jégmadár tanösvény a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát mutatja be, az állomásokat a gyönyörű Anna-liget mellett, a holtág vizében alakították ki.

 

A névadó madárfaj figurája

 

A tanösvény a látogatóközpont közeléből indul, és nyolc állomáson keresztül mutatja be a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát. Az állomásokat a holtág egy-egy jellemző állatfajáról nevezték el, a vízbe helyezett bójákon rövid ismertetetőt olvashatunk például a Holt-Körös tájtörténetéről, természetvédelmi jelentőségéről és élővilágáról. A táblákon egy-egy QR-kódot is találhatunk, melyek segítségével még több érdekességet tudhatunk meg a környékről.

 

A tanösvény állomásai


A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi látogatóközpontjában kenut is tudunk bérelni. A 2 és 4 fős kenukban, illetve egy csónakban, egyszerre 40 főnek tudnak lehetőséget biztosítani a vízre szállásra. Mivel elég sok csoport is igénybe veszi a szolgáltatást, érdemes előzetesen időpontot egyeztetni, ha családdal akarunk evezni.

 

Ilyen környezetben vezet a tanösvény útvonala 

 

Az év során vannak meghirdetett kenu- és kerékpártúrák is, melyek során nemcsak a tájat csodálhatjuk meg, de élvezetes szakvezetés során sok érdekességet is megtudhatunk a környékről. Kiderül például, honnan kapta nevét a Kenderáztató, kinek köszönhető a Szarvas emblematikus fafajának számító mocsárciprus meghonosítása, és az is, mit készítettek régen a sulyom terméséből.

 

 

„Békatutaj”


A Körösvölgyi Állatparkba idén számos új lakó - például vadmacska és fakó keselyű is érkezett. A három és fél méteres szárnyfesztávolsággal bíró fakó keselyű hajdan az Alföldön is gyakori volt, ma már csak kóborlóként tűnik fel felénk.

 

 A fakó keselyű hozzánk legközelebb a horvátországi Cres-szigeten, illetve Szerbiában, az Uvac-kanyonban él

 

Az állatparkban a nyári szünetben minden vasárnap 11 órától Szünidei Állatmustrát tartanak, mely során a park egy-egy állatfaját lehet közelebbről is megismerni. Legközelebb június 24-én a gímszarvassal, július 1-jén pedig a fakó keselyűvel lehet találkozni.

 

A programokkal kapcsolatban itt lehet tájékozódni.

Még több információ a Körösvölgyi Állatparkról.
 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Körös körül két keréken

Kastélyok és kunhalmok a Dél-Tiszántúlon

Szarvasi Arborétum, zöld oázis kék pávákkal

Cikkajánló