Úszóstéggel gazdagodott egyik legszebb botanikus kertünk

A különleges megoldásnak köszönhetően testközelből csodálhatjuk meg a vízi élővilágot Vácrátóton.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nemzeti Botanikus Kert
Vácrátót (Kiemelt kép)
2023. szeptember 8.

A különleges megoldásnak köszönhetően testközelből csodálhatjuk meg a vízi élővilágot Vácrátóton.

„Örömmel adjuk hírül, hogy készült egy úszóstég a Nagy-tóra, melyről az eddigiekhez képest új perspektívából szemlélhetik a tó környékét. Amellett, hogy közelebbről vizsgálhatják meg a lótuszt, jó lehetőséget biztosít a fotózásra is. A stégre feljutni a Sándor-szigetről tudnak. Szeretettel ajánljuk szíves figyelmükbe és használatukra!” – adta hírül közösségi oldalán a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert.

Ezt most hétvégén is megtehetjük, ugyanis virágoznak még az indiai lótuszok, és szeptember 10-én, vasárnap 15 órától Bambusz és lótusz címmel indítanak vezetett sétát, amelyen sok érdekességet hallhatunk ezekről a kultikus növényekről, az új stégről pedig bizonyára sok szép készül majd.

A vácrátóti arborétum története egészen a 19. századba nyúlik vissza, ugyanis Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta meg a vácrátóti birtokot, és ez az esemény alapjaiban határozta meg a kert későbbi történetét.

Néhány évtized alatt a Vigyázó-birtok gyönyörű, romantikus tájképi kertté változott. Ma is láthatunk még olyan növényeket, amelyek az akkori telepítésből származnak, mint például a numídiai jegenyefenyők vagy egy vérbükk, de az udvarház és a tavak környékén álló hatalmas platánok már korábban itt állhattak. A Sződ-Rákos-patak vizének felhasználásával a korábban már itt lévő Nagy-tó mellett több tóból álló tórendszert és mesterséges vízeséseket is kialakítottak.

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni a kertről, kattints erre a korábbi cikkünkre, az aktuális érdekességekkel és a tematikus sétákkal kapcsolatban pedig érdemes látogatás előtt felkeresni a botanikus kert oldalát.



Cikkajánló